Un meteorit de 30.000 de kg a căzut în Mociu. Pățania din 1982 care i-a îngrozit pe oameni - FOTO


Meteorit la Mociu - Meteoritul căzut la Mociu, în 3 februarie 1982, este cel mai mare din România. Specialiștii spun că avea la intrarea în atmosferă 30.000 de kg și că s-a împrăștiat pe o rază de 15 km. 

Cea mai mare bucată din acest meteorit poate fi văzută la Muzeul de Mineralogie din Cluj și are 37,5 kg. 

Meteorit la Mociu -  Meteoritul de la Mociu avea 30 de tone la intrarea în atmosferă

Răzvan Andrei, specialist în meteoriţi, a explicat că 90% din masa meteoritului s-a pierdut după intrarea în atmosferă. ”Avea cel puţin 30 de tone și a pierdut circa 90% din masa totală. pe glob, cel mai mare meteorit este Hoba, în Namibia, care are circa 60 de tone și  a făcut un crater de 50 m diametru şi 10 metri adâncime”, a spus Răzvan Andrei.

Meteoritul de la Mociu a fost mai mic, dar impactul local a fost unul uriaș. Localnicii încă țin minte cum se vedeau bucăți din el pe cer, mai ales că a căzut undeva la înserat. ”Am crezut că vine sfârșitul lumii. Erau sute de dâre pe cer. Unii au zis că a picat un avion, alții că suntem atacați. Cei mai deștepți și umblați au spus că sunt stele căzătoare. Nu erau departe de adevăr. S-a aflat după mult timp că a fost un meteorit. Veștile nu circulau asa repede atunci”, a spus un fost profesor din Mociu. 

Meteorit la Mociu -  Bucăți din meteoritul de la Mociu se pot găsi și astăzi

Alte mărturii spun că meteoritul a fost vizibil chiar de la Budapesta, deci de la 400 km distanță. Nu au lipsit nici atunci amatorii teoriilor conspirației, care să spună că e atac ”capitalist” sau că vine apocalipsa. Trecerea timpului a dovedit că aceștia s-au înșelat, dar mult timp, în comună, au circulat fel și fel de povești cu iz apocaliptic, iar amatorii teoriilor nu s-au lăsat convinși. Sunt 40 de ani de atunci și nu a venit sfârșitul lumii, încă...

Meteoritul de la Mociu ar avea undeva la 10 miliarde de ani vechime. Bucăți din el sunt la peste 100 de muzee din toată lumea, dar cei care caută pot găsi încă părți din meteorit pe delurile din Mociu și localitățile din jur. 

Comentarii Facebook