Panoramă superbă de pe blocul Republica, din Cluj-Napoca. Terasa este o adevărată bijuterie turistică, neexploatată - FOTO


O fotografie rară, realizată undeva după anul 1960, de pe blocul Republica, prezintă Clujul ca într-o superbă litografie realizată de un artist celebru. În realitate, este vorba despre o fotografie realizată de pe terasa de la ultimul etaj. 

Probabil acesta este unul dintre punctele de belvedere cele mai bune din Cluj-Napoca, neexploatat aproape deloc, cu toate că face parte dintr-o clădire vedetă a orașului.

Blocul în care funcționează cinematograful Republica, actualmente Florin Piersic a fost ridicat în 1960.

Atunci au fost construite o serie de blocuri, inclusiv cel cu fostul cinematograf Republica, actualul cinematograf Florin Piersic; acestora li s-a adăugat ulterior hala agroalimentară; o serie de case au fost demolate.

Arhitecții care au proiectat clădirea în care se află cinematograful au primit din partea Uniunii Arhitecților o mențiune. Planul edificiului ridicat în anul 1963, este unul trapezoidal, o copertină amplă, ușor curbată, marchează și protejează parterul. Blocul la parterul căruia se află cinematograful este parte integrantă a ansamblului arhitectural denumit '''Piața Mihai Viteazul din Cluj-Napoca''', statuia ecvestră a voivodului folosind drept fundal clădirea cinamatografului. Reamintim că fostul cinematograf Republica a fost primul cu ecran panoramic din oraș.

180633731_4526004330747716_2672878001655699180_n.jpg

Foto: Tiby Perl / Amintiri din Vechiul Cluj

Comentarii Facebook