„Recunoașteți clădirea?” - Clujenii și-au dat cu presupusul la o fotografie veche de mai bine de un secol. Despre ce emblemă a Clujului este vorba?


Mai mulți clujeni au dezbătut despre ce clădire este vorba într-o fotografie veche de mai bine de 100 de ani, distribuită online alături de întrebarea: „Cunoașteți clădirea care a fost construită în 1874 și era loc de distracție și artă mai ales vara, până în 1910, când a fost reconstruită și mai târziu a primit forma actuală arhicunoscută?”.

„Eram tentat sa scriu cinema Steaua roșie”, a fost răspunsul unui internaut. „La o primă vedere, acel fronton părea/semăna cu cel al clădirii vechiului cinematograf”, a răspuns un alt clujean.

Despre ce clădire este vorba, de fapt? 

Este vorba despre Teatrul de Vară. Clădirea a fost construită în totalitate din lemn în 1874 și deservea cetățenii clujeni ca și loc de distracție și artă, mai ales vara, până în 1910, când a fost reconstruită, iar mai apoi a fost modernizată din nou.

Ce clădire se regăsește în prezent, în locul fostului Teatru de Vară?

Se poate spune că fotografia cu fațada de lemn reprezintă prima versiune, surprinsă în vreo poză, a Teatrului Maghiar de Stat Cluj. Acesta este considerat ca fiind una dintre cele mai importante instituții teatrale din țară, prin prisma calității spectacolelor, a repertoriului variat și a actorilor extrem de talentați. 

Acesta a funcționat fără întrerupere, încă de la înființarea sa din anul 1792. Teatrul Maghiar de Stat este, totodată, și cea mai veche companie de teatru în limba maghiară, iar începând din anul 2008 este și singurul teatru de limbă maghiară inclus în Uniunea Teatrelor din Europa.

teatrul maghiar prezent.jpg

Spectacolele din repertoriul teatrului sunt, majoritatea, jucate în limba maghiară, cu supratitrare în limba română sau engleză. De la spectacole după texte clasice și contemporane ale literaturii maghiare și universale, până la seri de teatru-lectură, ateliere de creație, programe de inițiere, workshop-uri și programe culturale comunitare, Teatrul Maghiar de Stat Cluj asigură și promovează un limbaj teatral progresiv, fiind atent la tendințele actuale de pe marile scene internaționale și, totodată, venind în întâmpinarea nevoilor și intereselor publicului larg.

În anii socialismului și ai desfășurării Revoluției Culturale, Teatrul Maghiar s-a bucurat permanent de sprijinul partidului și al guvernului orientându-se pe această cale posibilității dezvoltării artistice și în limba maghiară. Teatrul a reînscris în repertoriul său operele marilor clasici ai dramaturgiei universale precum și al altor autori maghiari și români. Din cele 8.528 de spectacole prezentate de Teatrul Maghiar în perioada 1945-1973,un număr de peste 1200 s-au desfășurat în mediul rural iar 900 în alte localități din țară și străinătate.

Iată diferența colosală dintre clădirea anilor ‘50, cu cea din vremurile noastre.

FOTO:  Amintiri din Vechiul Cluj/Csaba Minier

Comentarii Facebook