Duminica 28 Aprilie

Probabil cea mai bună înghețată a Clujului a fost cea a turcului Bilal Zaim. Era la concurență cu Daut Ismail - FOTO


Bilal Zaim, turcul de pe strada Paris, vis-a-vis cu intersecția cu strada Porumbeilor, vindea înghețată și dulciuri pe strada Mărășești, P-ta 1848 până la Clujana.

Deși amândoi aveau gherete de vânzare, mai aveau ajutoare care ieșeau să vândă pe străzi. Cel din poza sunt ferm convins ca este Árpád ajutorul lui Bilal Zaim, de la care am cumparat înghețată la corn și halvita de foarte multe ori.

Îmi amintesc foarte bine pentru că eu locuiam la două străzi depărtare de Bilal Zaim îi al vizitam aproape în fiecare zi vară.

Iarna venea pe la Liceul 12 cu caruciorul plin de dulceturi turcesti printre care si bine cunoscută halviță”, a relatat un clujean. 

Din păcate cu Bilal Zaim nu s-au păstrat fotografii. Există una, dar este de o calitate slabă.

download.jpeg

Alt cofetar celebru al Clujului a fost Daut Ismail, care locuia pe str. Pata (acum str. Titulescu).

Au fost doi cofetari musulmani vestiți în Cluj: Daut Ismail pe str. Pata (acum str. Titulescu) și Bilal Zaim (turc) pe str. Paris. Amândoi făceau înghețate excepționale, îi cunoșteam pe amândoi. Daut Ismail mă vizita în farmacia din Mănăștur când avea nevoie de ceva, aducea câte o cutie de rahat care se topea în gură. L-am întrebat de ce nu împarte secretul lui de cofetar la fabrică, mi-a răspuns că ar fi inutil, deoarece ingredientele se fură din fabrică”, a relatat un clujean care l-a cunoscut pe Daut Ismail.

Mergeam pe jos de la liceu (între anii '71-'76 L.I. Energetic), după înghețată, halviță și alte dulciuri, erau cele mai bune din Cluj,...iar în preajma sărbătorilor era "coadă" la poarta lui…”, a mai scris cineva

Cu Daut Ismail sunt mai multe fotografii, care s-au păstrat până azi. 

fa36fc105c7384a1ecc1063c5e45509a.jpg

Comentarii Facebook