Povestea localului din Cluj-Napoca unde s-a inventat celebra prăjitură Vargabéles - FOTO


Celebra prăjitură Vargabéles a fost inventată într-un restaurant de renume din anii 1940. Restaurantul Darvas era situat pe actuală strada Dacia și se învecina cu Someșul. Acum, pe acea locație este un club de salsa. 

Povestea desertului "Vargabéles", autenticul desert local

Conform legendei locale, Vargabéles a fost inventat de D-na Darvas care, împreună cu soțul ei a condus restaurantul Darvas de pe malul Someșului, strada Horea. Prăjitura a fost atât de apreciată, încât era dusă cu avionul la Budapesta pentru a fi servită cât mai era caldă în restaurantele elegante precum Gundel.

Rețeta a fost ținută secret de D-na Darvasi și mai era știută numai de fiica ei. 

Restaurantul a fost naționalizat după Al Doilea Război Mondial și producția Vargabéles originală a fost întreruptă. Totuși cand sahul Iranului a vizitat Clujul împreuna cu premierul Maurer, oficialii locali au fortat-o pe fiica D-nei Darvas să gătească pentru iluștrii oaspeți, după reteta originala, fiind extrem de apreciat de conducatorul Iranului. 

Avea să fie ultimul Vargabéles original produs în Cluj: drept recompensa, familiei i s-a permis sa emigreze in Statele Unite.

După aceea, din 1970, acolo funcționa un o adevărată bodegă, ”Dunărea”, fără nicio legătură cu rafinamentul anilor precedenți.

334715443_866450408129317_3360332383022768998_n.jpg

Comentarii Facebook