Mesaj din vremuri demult apuse, cum se promova fabrica Clujana, un simbol al orașului și mândria clujenilor: „Păcat că au distrus-o”


Fabrica de încălțăminte Clujana a fost una dintre cele mai mari și cele mai importante fabrici de încălțăminte din România. Fondată în anul 1919, Clujana a devenit un simbol al industriei românești de încălțăminte și a fost o sursă importantă de locuri de muncă pentru oamenii din regiune. Nu este de mirare că, oamenii își amintesc cu drag și nostalgie de vremurile în care fabrica Clujana funcționa. Pe un grup de Facebook au apărut două imagini care relevă cum se promova pe vremuri fabrica, lucru care a stârnit nostalgia clujenilor. 

Obligația fiecăruia dintre noi în producerea și livrarea la export a unor produse de calitate superioară, este cu atât mai mare, cu cât suntem hotărâți să ne menținem prestigiul câștigat”, se arată pe un panou suspendat de tavanul fabricii. Un mesaj dureros pentru vremurile noastre când legendara fabrică Clujana s-a închis după ce a adunat o datorie uriașă.

p1.jpeg

În anii 80, Clujana era renumită în Estul Europei și avea comenzi uriașe din afară. Avea o istorie de 80 de ani în spate și aproximativ 10.000 de angajați. Dar, în lipsa modernizării și cu un număr uriaș de salariați, fabrica nu a mai fost competitivă. 

În ultimii ani, fabrica a început să se confrunte cu probleme financiare majore, inclusiv cu o datorie uriașă către furnizorii de materiale și către stat. Ca multe fabrici renumite din perioada comunistă și Clujana, cu o istorie de peste o sută de ani, s-a închis în 2022 și a ajuns aproape de faliment. În prezent, clădirile fabricii Clujana se află în proces de vânzare și sunt căutați investitori care doresc să le transforme în spații comerciale sau de locuit. Cu toate acestea, în ciuda închiderii fabricii, numele Clujana rămâne un simbol al istoriei și al tradiției industriale din Cluj-Napoca.

p2.jpeg

„Păcat că au distrus-o”; „E păcat pentru că e un brand. Se poate întâmpla ca la un moment dat cineva cu resurse să încerce să-l reînvie. Dacă nu s-au făcut investiții în retehnologizare și eficientizare, era clar ca nu poate tine pasul. Până la urmă rațiunile după care funcționează fabricile sunt economice. Nu aveam nevoie de inca o gaura neagra, avem deja destule. Locuri de munca sunt în alte părți nu mai e demult asta o problemă.”, au transmis clujenii. 

Citește și: FOTO. Legendara fabrică de incălțăminte Clujana, surprinsă în imagini dezolante după închidere

Foto: Amintiri din vechiul Cluj/Soimeni Cluj Sinteu

Comentarii Facebook