Imagini spectaculoase cu calea ferată îngustă Turda-Abrud. Album de poveste din vara anului 1995


Linia Turda-Abrud (94 km), pe care circula inițial mocănița Abrud, a fost inaugurată în 1912 și închisă definitiv în anul 1998. Din anul 2014 întregul traseu al căii ferate a fost declarat monument istoric.

Calea ferată Turda-Abrud este o cale ferată cu ecartament de 760 mm ce face legătura între localitățile Turda (județul Cluj) și Abrud (județul Alba). Linia are o lungime de 93 km și a fost construită în perioada 1910-1912, fiind inaugurată oficial pe 20 iunie 1912. Principalele localități deservite sunt Turda, Baia de Arieș, Câmpeni, Roșia Montană și Abrud.

linia 2.jpeg

Traseul liniei începe din zona industrială a orașului Turda, în apropiere de fabrica de sticlă. De la Turda până la Câmpeni, calea ferată merge paralel cu Arieșul, dar și cu șoseaua DN75 Turda-Câmpeni pe care o traversează prin 22 de treceri la nivel cu sau fără barieră. În localitatea Câmpeni, calea ferată părăsește valea Arieșului și șoseaua, intrând pe valea Abrudului și mergând paralel cu DN74A Câmpeni-Abrud. 

linia 3.jpeg

Linia a fost folosită atât pentru transportul călătorilor cât și pentru transportul de marfă, cum ar fi lemnul exploatat în Munții Apuseni. Traficul pe acest tronson a fost închis în anul 1997, căci linia nu mai era rentabilă,  iar o parte din calea ferată a fost dezafectată. Pe vremuri, în gara din orașul Câmpeni  se adunau sute de călători care mergeau spre localităţile de pe Valeea Arieşului.

linia 4.jpeg

În prezent, se mai organizează curse ocazionale între Abrud și Câmpeni cu trenuri de tip Mocăniță. Prin includerea tronsonului în patrimoniul național se preconizează reabilitarea întregului traseu în următorii ani cu Fonduri Europene. 

linia 5.jpeg

Mocănița Apusenilor și-a reluat cursele turistice din iunie 2021. Acum sunt deschise circulației pe teritoriul județului Alba, tronsoanele: Abrud-Câmpeni 11 km și Sălciua-Poșaga-Lunca Arieșului pe 9 km, totodată se lucrează pentru redarea circulației alți 14 km al tronsonului dintre Baia de Arieș și Sălciua (va fi un total încă 23 km Baia de Arieș-Sălciua-Poșaga-Lunca Arieșului).

Comentarii Facebook