Imagini nemaivăzute din era Funar, de la inaugurarea statuii lui Avram Iancu din 1993. „No, hai ș-om mere la CLUJ”


Celebra arhivă, Fototeca Azopan, a făcut publice fotografii nemaivăzute până acum de public cu dezvelirea statuii lui Avram Iancu, din perioada în care edilul Clujului era Gheorghe Funar. 

Fotografiile au fost făcute în Cluj-Napoca anului 1993, de fotograful Ilie Berindei și surprind evenimentul pe care nu mulți clujeni și-l mai amintesc.

4.jpg

În fotografii se pot observa mulțimile de oameni adunate pentru acest eveniment, printre care și un grup venit de la Bistra, îmbrăcați tradițional, care afișează mesajul  „No, hai ș-om mere la Cluj”.

1.jpg

Statuia lui Avram Iancu a fost închinată memoriei personajului istoric român, și este, încă, amplasată în Piața Avram Iancu, în fața Catedralei Ortodoxe. Înaintea statuii, pe același loc se situa un fost monument al eroilor sovietici.

2.jpg

3.jpg

În imagini poate fi observat și Gheorghe Funar, fostul primar controversat al Clujului, care a îndeplinit funcția între anii 1992 și 2004. 

5.jpg

Printre reacțiile stârnite de fotografiile de la evenimentul din istoria clujeană au fost și unele de o notă umoristică: „Atunci se zicea ce semnifică mâna întinsă a lui Avram Iancu: ‘Până pe data de 5 se mai fac plăți la Caritas!’”.

FOTO: Fototeca Azopan

Comentarii Facebook