FOTO - Piața Unirii: I-a dispărut frumusețea de altă dată? Ce spun clujenii despre grandioasa Piață a municipiului Cluj-Napoca


Piața Unirii din Cluj-Napoca s-a schimbat enorm de mult de la deceniu la deceniu. Dar acum, mai mult ca niciodată, clujenii își amintesc cu nostalgie de ambientul natural și plăcut al pieței de acum zeci de ani, uitând parcă de faptul că piața încă există, dar cu siguranță nu mai e la fel. 

Piața Unirii de ieri și de azi

piata unirii 1906.jpg

Piața Unirii, anul 1906

Piața Unirii, fosta Piața Libertății, era centrul și plămânul orașului Cluj, ulterior Cluj-Napoca. Piața a avut o evoluție de-a lungul timpului, dar cea mai apreciată perioadă este cea de după cel De-al Doilea Război Mondial, când verdele domina Piața.

anul 1931. Foto. Fotofilm, sursa. bcucluj.ro.jpg

Piața Unirii, anul 1931. Foto: Fotofilm, sursa. bcucluj.ro

După Revoluție, a urmat perioada Gheorghe Funar, care a săpat o groapă uriașă în Piața Unirii și a vopsit băncile. Lucrurile au revenit la normal după 2004, dar apoi Primăria a pus la cale pietonalizarea centrului, reușită într-o mică măsură. Costul plătit a fost pierderea zonelor verzi din Piața Unirii și Bulevardul Eroilor.

anul 1940. foto.Fotofilm. sursa.bcucluj.ro.jpg

Piața Unirii, anul 1940. foto: Fotofilm. sursa.bcucluj.ro

„Era mai bine pe atunci. Liniște, pace, achilibru, ordine”

Printre postările grupului de Facebook, Amintiri din vechiul Cluj, se zărește și o poză cu frumusețea de odinioara a Pieței Unirii. Clujenii care își mai amintesc frumusețea de altă dată a pieței, postează la rândul loc comentarii pline de nostalgie. 

Piata Libertatii. Foto. Z.Haragos.jpg

Piața Unirii, anul 1980

De pildă, o clujeancă scrie: „Liniște, pace, achilibru, ordine...”, iar un alt clujean spune „Era minunat. Merci pentru postare. Actualmente (piața) nu este atractivă deloc”. Mulți alți clujeni și-au exprimat nemulțumirea față de schimbările drastice (în rău spun ei) prin care a trecut piața centrală a orașului Cluj-Napoca. 

Piața Unirii „de azi” nu mai e pe placul clujenilor

Azi avem numai betoane, dar ne lăudăm cu Clujul verde”, scrie un clujean, „Spațiul verde trebuie reamenajat şi să încheiem cu concertele şi zdrăngăneala absurdă dezlănțuită vara pe acest spațiu”, a răspuns alt clujean. 

Piata unurii acum 2021.jpg

Piața Unirii, anul 2021

Aparent, schimbările foarte mari prin care a trecut Piața Unirii de-alungul timpului, nu sunt pe placul clujenilor, ci din contră, majoritatea ar da timpul înapoi, și l-ar opri de dragul de a mai „vizita”măcar odată „Piața Unirii de altă dată”.


Comentarii Facebook