Duminica 28 Aprilie

Mii de copii ai "capsunarilor" sufera in tacere in Cluj

1.000 de minori din Cluj, ai caror parinti au plecat la munca in Spania si Italia, nu pot primi consiliere de specialitate pentru ca in judetul nu exista un centru de specialitate. Consilierii locali si-au dat aseara acordul pentru o astfel de investitie.

Potrivit specialistilor din domeniul protectiei copilului, plecarea in strainatate a parintilor reprezinta pentru copii un eveniment traumatizant. Riscurile la care sunt expusi acesti copii sunt mari, considera speciliastii. Pe langa vulnerabilitatea crescuta la abuzuri sau la exploatare prin munca, micutii risca sa isi dezvolte insuficient abilitatile unei vieti normale.

 

Ionel are doar 8 ani si parintii lui au plecat la munca in Italia. El a ramas in grija bunicilor care locuiesc in cartierul clujean Gheorgheni. "Ne este foarte greu mai ales ca lui ii este foarte dor de parinti. Se vede ca sufera si se retrage in el in fiecare zi este tot mai tacut. Acesti copii sunt victimele crizei din Romania, dar nimeni nu ii ajuta cu nimic. Noi suntem aici si il ajutam cat va trebui, dar suntem si noi batraini", povesteste Maria Pop. Ea este pensionara si impreuna cu sotul ei au un venit de 1.000 de lei. Maria se ocupa zilnic sa il duca la scoala pe Ionel, dar spune ca un astfel de centru unde sa primeasca ajutor de specialitate este necesar.

 

Consiliul Local al municipiului Cluj - Napoca va participa cu 13.500 de euro la acest proiect, iar restul pana la 100.000 de euro va fi asigurat de Ministerul Muncii, prin Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului.



Viitorul centru va fi construit in cartierul Lomb, de compania Impact. Centrul municipal de consiliere si sprijin pentru copii si parinti va deservi insa si copiii abandonati de mame in spitale, dar si pe cei aflati in familiile naturale, dar care prezinta risc crescut de abandon scolar.

 

 

Comentarii Facebook