Sever Muresan, "groparul" Bancii Dacia Felix, a primit Crucea Transilvana de la IPS Andrei


Fostul actionar al Bancii Dacia Felix, Sever Muresan, si cel care a falimentat-o, a fost decorat cu Crucea Transilvana de IPS Andrei, mitropolitul Clujului. 

"Distinctia a fost acordata, duminica, 23 octombrie, pentru sprijinul pe care l-a dat parohiei "Sfantu Gheorghe" din Campia Turzii. Domnul Sever Muresan a contribuit foarte mult si a fost cel mai mare donator al acestei parohii sarace. Propunerea de acordare a acestei distinctii a venit de la preotul Ioan Morar, iar IPS Andrei a acceptat", a declarat pentru Stiri de Cluj purtatorul de cuvant al Mitropoliei Clujului, preotul Bogdan Ivanov.  

Contributia omului de afaceri a fost folosita pentru ridicarea bisericii cu hramul Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, din Campia Turzii, iar la slujba de sfintire de duminica Server Muresan a primit distnctia Crucea Transilvana.

Banca Dacia Felix controlata de omul de afaceri Sever Muresan a fost falimentata de acesta cu ajutorul lui Horea Hossu. In perioada 1993 - 1995 acestia au scos din visteria bancii 160 de milioane de dolari.

Hossu si Sever Muresan au fost arestati in 1997, dar au fost eliberati dupa cateva luni din cauza unor vicii, o grefiera a uitat sa semneze niste acte. In 1999, Curtea Constitutionala de la Geneva l-a condamnat pe Muresan la trei ani si jumatate de inchisoare pentru o inselaciune internationala cu banii de la Banca Dacia Felix.

El a fost extradat in Romania sa isi execute aici o pedeapsa, dar a fost eliberat. Procesul privind inselaciunea de la Banca Dacia Felix s-a incheiat in 2010, cand Curtea de Apel Constanta i-a obligat pe Sever Muresan si Horea Hossu sa plateasca daune morale de 100 de milioane de dolari si alte 10 milioane de franci.

Comentarii Facebook