Revolta la Marisel! Sute de localinici au pus mana pe topoare si furci pentru a-i alunga pe inspectorii silvici

 

Controalele declansate de inspectorii silvici in comuna Marisel, pentru a verifica taierile ilegale de arbori, au starnit spiritele. Miercuri dimineata, autoritatile au fost asteptate de sute de localnici cu topoare si furci.

Directorul Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic si de Vanatoare (ITRSV) Cluj, Grigore Avram, a declarat ca oamenii s-au strans la Crucea Iancului, in incercarea de a-i intimida pe inspectorii silvici, care s-au deplasat in comuna Marisel insotiti de politisti si "mascatii" de la jandarmi.

"S-au strans peste 200 de oameni, localnici din comuna Marisel, care vor sa opreasca aceste verificari declansate de Inspectorat. Situatia este scapata de sub control, tocmai de aceea am chemat cu noi si politia si jandamerie. Trebuie sa vedem ce s-a intamplat in comuna, pentru ca vorbim despre un prapad in padure", a declarat pentru Stiri de Cluj directorul ITRSV Cluj, Grigore Avram.

Verificarile au inceput saptamana trecuta, vineri, 1 iulie, cand doi inspectori silvici au fost atacati de localnici cu topoare si bate. In cele din urma, politistii au reusit sa detensioneze situatia si 150 de localnici au fost dusi la postul de Politie.

Miercuri dimineata, inspectorii silvici si-au continuat controalele in zona Marisel, unde circa 60% din padure a cazut sub topoarele taietorilor ilegali de padure. "Trebuie sa facem lumina in comuna Marisel si apoi vom merge in toate zonele de munte, de unde padurea a fost taiata ilegal. In comuna aceasta a disparut 60% din padure si vorbim despre o paguba de mii de metri cubi de lemn", a mai spus Grigore Avram.

Inspectorii silvici vor sa verifice in teren toti arborii care au fost taiati, pentru a vedea daca acestia au fost marcati in prealabil si apoi vor incerca sa ii traga la raspundere pe vinovati. "Trebuie sa se faca lumina si in aceste cazuri de jaf din paduri. Vom vedea cine se face vinovat, primarul, padurarii si vom face plangeri la politie pe numele lor pentru a se declansa cercetari. Vom aduna probe din teren pentru a documenta aceste cazuri asa cum trebuie", a mai spus Grigore Avram.

Dupa o prima verificare numai in comuna Marisel, in ultimii 20 de ani, a disparut circa 60% din padure, iar paguba este de ordinul milioanelor de euro.

 

Vezi si...

Inspectorii silvici atacati cu topoare si bate la Belis. Hotii de lemne i-au fugarit prin padure - EXCLUSIV

Comentarii Facebook