Procurorii clujeni plătiți REGEȘTE, dar fac dosare fără miză! Ce salariu are procurorul general Magyar și restul anchetatorilor

 

Ministrul Justiţiei Mona Pivniceru a venit vinerea trecută la Cluj şi a asistat la bilanţul Parchetului de pe lîngă Curtea de Apel Cluj. În prezenţa procurorilor, fără a citi bilanţul, Mona Pivniceru a lăudat activitatea acestora, dar şi numărul mare de rechizitorii întocmite în dosarele instrumentate de cei 14 procurori de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj. 

 

Potrivit bilanţului prezentat de procurorul general Florin Magyar, în cursul anului 2012, procurorii de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj, instituţie care are în subordine toate Parchetele din judeţele Sălaj, Maramureş, Cluj şi Bistriţa Năsăud, au întocmit un număr de 196 de rechizitorii. Acest fapt plasează PCA Cluj pe primul loc în ţară. 

 

Când a auzit această cifră ministrul Mona Pivniceru şi-a frecat palmele de bucurie. Numai că, deşi are experienţă de 25 de ani în funcţia de judecător, Mona Pivniceru a dat dovadă că nu ştie să citească un bilanţ.

 

Din imensa cifră de 192 de rechizitorii, o cifră importantă, 152, se referă la infracţiuni la regimul circulaţiei publice. Adică la şoferii care au fost prinşi în timp ce conduceau sub influenţa băuturilor alcoolice. Alt capitol din bilanţ se referă la loviri şi vătămări corporale – 4, vătămări corporale din culpă, adică şoferi care au comis accidente de circulaţie care s-au soldat cu răniţi – 7 sau ucidere din culpă – 6 rechizitorii.

 

Un simplu calcul arată că 169 din cele 196 de rechizitorii au fost întocmite în cauze penale, care sunt de o complexitate scăzută. Aceste dosare sunt instrumentate în general de procurori stagiari sau debutanţi deoarece nu necesită o experienţă foarte mare. 

 

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj nu a trimis pe nimeni în judecată pentru fapte de corupţie sau asimilate corupţiei. 

 

În tot acest timp, salariile încasate de procurorii de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj sunt foarte mari în raport cu veniturilor altor bugetari.

 

Procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj, Florin Magyar, a încasat un salariu anual de 144.512 lei, ceea ce înseamnă un venit lunar de 12.000 de lei.

 

Procurorul general adjunct Sabin Moldovan a încasat şi el un salariu consistent – 140.000 de lei.

 

Al doilea procuror general adjunct, Viorel Găzdac a încasat un venit anual net de 129.083 lei.

 

Procurorul şef al Secţiei de Urmărire Penală, secţie care se ocupă de soluţionarea anchetelor, Radu Paşca, a primit un salariu anual de 109.316 lei. Ca o comparaţie, soţia procurorului Paşca este învăţătoare la o şcoală din Cluj-Napoca şi câştigat un salariu anual de 10.535 lei, de zece ori mai puţin decât soţul ei. 

 

Un alt procuror specializat în prepararea cafelei, anchetatorul Mihuţ Mihuţ a încasat şi el un salariu de 124.591 lei. Mihuț Mihuț este renumit în Palatul de Justiție clujean, unde le explică tuturor cum trebuie preparată cafeaua perfectă.

 

Procurorul aplaudac, Danilă Suciu, care în 2004 a fost surprins de presă în timp ce aplauda de i se încingeau palmele la lansarea candidaturii lui Ioan Rus în cursa pentru Primăria Cluj-Napoca, a încasat şi el un salariu anual de 125.193 lei. 

 

 

 

Ca o comparaţie, procurorul şef al DNA, instituţie care se află în prima linie a luptei împotriva corupţiei, a câştigat un venit anual de 135.600 lei, mai mic cu câteva mii de lei decât al procurorului general Florin Magyar.

Comentarii Facebook