Mihai Lucan, acuzat că a UMILIT Asociația Claudia Safta din Cluj, care se ocupă de copiii cu insuficiență renală

 

Asociația pentru Solidaritate și Empatie Claudia Safta își manifestă în mod public indignarea față de modul în care au fost umiliți în mod public membrii asociației de către chirurgul transplantolog Mihai Lucan, cu ocazia manifestărilor prilejuite de aniversarea a 20 de ani de la efectuarea primului transplant renal în Cluj-Napoca.

 

În data de 5 octombrie, în cadrul unei prezentări a activității instituției medicale pe care o conduce, profesorul Lucan l-a invitat pe conferențiarul Aurel Bizo, șeful secției de Nefrologie Pediatrică din cadrul Clinicii Pediatrie 2 și vicepreședinte a Colegiului Medicilor din Cluj-Napoca, pentru a-i înmâna un plic cu 1.000 de euro pentru susținerea activității de îngrijire a copiilor cu suferință renală cronică sprijiniți de Asociația Claudia Safta. 

 

Conferentiarul Bizo a fost prezentat în mod eronat ca fiind reprezentantul Asociației Claudia Safta, fără ca acesta să fi primit mandat din partea conducerii sau a membrilor Asociației să ne reprezinte la acest eveniment. 

 

Doctorul Bizo este membru onorific al acestei asociații în semn de recunoștință pentru contribuția adusă la îngrijirea copiilor cu insuficiență renală cronică, neprimind niciodată atribuții administrative în cadrul Asociației.

 

Am aflat cu stupoare de la unul dintre tinerii care au beneficiat de sprijinul Asociației și care a participat la acel moment ridicol, că profesorul Lucan și conferențiarul Bizo au pus în scenă o mascaradă prin care copiii și tinerii de care mă ocup erau sponsorizați public de Lucan cu 1000 de euro. Tânărul care m-a sunat fusese uluit de acest gest de sfidare și mi-a amintit că el ca să facă transplant i-a dat lui Lucan o sumă de trei ori mai mare… Tânărul s-a simțit profund jignit alături de colegii lui prezenți de ”sceneta” sponsorizării publice prin metoda inmânării ”plicului”, ne-a declarat indignat Emanuel Ungureanu, președintele Asociației pentru Solidaritate și Empatie Claudia Safta.

 

Cu câteva zile înainte de acest eveniment i-am atras atenția doctorului Bizo, care mi-a sugerat într-o convorbire telefonică, că doctorul Lucan vrea să ofere o sponsorizare copiilor și tinerilor suferinzi care fac parte din Asociația de care mă ocup, ca cei care vor să ajute acești copii trebuie să facă acest lucru, cu discreție, respectându-le demnitatea și în spiritul decenței.

 

I-am spus tot atunci că donațiile se pot face în mod liber, în contul Asociatiei sub protecția anonimatului.

 

În acest context, sunt mandatat de copii și tinerii care sunt îngrijiți de Asociația Claudia Safta să refuz în numele lor, suma de 1000 de euro din partea profesorului Lucan, datorită modului umilitor în care s-a facut această donație, dar și din motive pe care membrii Asociației nu sunt încă pregătiți să le ofere opiniei publice și care se leagă de moralitatea acestui chirurg transplantolog”, a mai declarat Emanuel Ungureanu.

 

Nu există niciun plic. Este o informație eronată. Eu am cerut contul asociației pentru virarea banilor de la societatea de boli genito-uninare. Banii urmau să se vireze printr-o fundație. Nimeni nu nu voia să ia banii în plic”, a declarat Aurel Bizo.

 

O să vin cu statutul Asociației și o să vedeți că împreună cu Emanuel sunt între fondatorii Asociației”, a mai spus Aurel Bizo.

 

Nu i-am dat lui pentru că nu el e șeful la această organizație, ci doctorul Bizo. Banii nu i-am dat lui, ci pentru copii. Dacă el nu vrea să-i primească e treaba lui. Nepoata mea a vrut să ajute niște copii care suferă de boli renale”, a declarat profesorul Mihai Lucan. 

 

Voi lua banii înapoi dacă nu are nevoie de ei. Îi voi dona altora care au nevoie de ei”, a mai spus Lucan.

Comentarii Facebook