Mafia Pădurilor din Cluj susținută de PNL. Stenograme în care pădurarii primeau șpaga în conturile copiilor

 

Mafia pădurilor, ”tulburată” de DNA Cluj prin arestarea directorului Direcţiei Silvice Cluj, Traian Maris, este susținută politic de PNL.

 

Procurorii DNA susțin că aceste practici nu datează numai de 8 luni de când Mariș a fost pus director cu susținerea PNL.

 

Traian Mariș a fost trimis vineri, 10 mai, în judecată, dar din acest dosar a fost disjuns altul în care fostul director al Direcţiei Silvice Cluj, Ioan Morar, şeful Ocolului Silvic Someşul Rece, Vasile Vesa, şi alţi doi ingineri cu atribuţii de conducere, Florin Buda şi Adrian Boloş, sunt cercetați pentru luare de mită. 

 

Menţionez faptul că nu îmi amintesc exact toate sumele de bani pe care le-am dat în perioada 2009 - 2012 lui Ioan Morar şi Vesa Vasile. Au fost perioade de timp în care mi se cereau câte 10.000 de euro, lunar, de fiecare dintre ei, dar şi perioade în care îmi cereau suma de 10.000 de euro şi o dată la 2-4 luni... În ceea ce priveşte banii, am predat aceste sume atât lui Vesa Vasile, cât şi lui Morar Ioan, la domiciliul acestuia din Cluj-Napoca”, a spus în fața procurorilor unul dintre cei trei denunţători.

 

Politicul și-a băgat coada în toate aceste afaceri necurate. Ioan Morar era susţinut de PDL, iar Traian Mariş de PNL. Unul dintre denunţători a spus că un şef de district, Valer Prigoană, care a decedat chiar înainte de a fi arestat directorul Traian Mariş, l-a contactat și i-a cerut să adune, lunar, 60.000 de lei de la pădurari ”pentru a le da şefilor în vederea susţinerii politice a acestora şi pentru a nu ne pierde locurile de muncă

 

Traian Mariș, directorul spăgar de la Direcția Silvică Cluj, mai este cercetat într-un dosar al DIICOT Alba. Alături de el mai sunt anchetați și şeful de district Valer Prigoană şi oamenii de afaceri Ioan Cozonac şi Alex Gigi Crişan. Banii de la cei doi ajungeau tot la Mariș, care le facilita ”lui Cozonac şi Crişan exploatarea ilegală a unor mari cantităţi de material lemnos, administrat de acesta, situat pe raza judeţului Cluj. Prigoană Valer, în schimbul oferirii materialului lemnos, a solicitat de la Cozonac, prin intermediul lui Săndel (omul de încredere al afaceristului - n.red.) şi de la Crişan, plata unor sume de bani în interes personal care îi sunt furnizate atât în numerar, cât şi prin intermediul contului bancar deţinut de fiul acestuia. Parte din aceste sume de bani au fost oferite de Prigoană Valer lui Mariş Traian”, precizează procurorii din Alba.

 

Unul dintre cei doi afaceriști, Alex Crişan, deţine firma OCT Trans, și este asociat cu Adrian Itu, fratele deputatului PSD de Dej, Alexandru Itu. Adrian Itu a mai ocupat funcţia de director al Direcţiei Apelor Române Someş Tisa, fiind susţinut de PSD. El s-a retras în activitatea privată în urma unei licitații cu cântec, unde a cumpărat produse necesare în caz de calamități de zeci de ori mai scump decât existau pe piață. 

 

În același dosar, procurorii DIICOT Alba au reușit să demonstreze că Valer Prigoană, şeful Districtului 2 Blăjoaia, din cadrul Ocolului Silvic Someşul Rece, a primit spagă și a ridicat mai multe blocuri. ”Prigoană Valer folosea aceste sume de bani pentru finalizarea construcţiei unui bloc de locuinţe”, se arată în dosarul DIICOT.

 

STENOGRAME

 

Interceptare telefonică între Valer Prigoană şi Ion Cozonac.

 

În data de 22.02.2013, DIICOT îl interceptează pe Valer Prigoană şi pe omul de afaceri Ioan Cozonac discutând despre cum să fie trimis ”ceva.

 

Prigoană Valer: Păi, mă, dacă ai avea să-mi dai o aşa şi îţi dau săptămâna care vine ...

Cozonac Ioan: Cum, cum, îi mai dai ceva să-i pun sau cum?

P.V.: Ce?

C.I.: Îmi dai ceva să-i pun undeva sau cum să facem?

P.V.: Păi nu ştiu cum aş face, mă. Dacă ... Eu... ştiţi cum stă treaba cu mine? Am încărcări cu TVA. Eu tot, tot am pe conturi, eu nu pot nicicum la mine, nimic.

C.I.: Aha!

P.V.: Că la mine cum apare, cum îi bai.

C.I.: Altcineva, la altcineva, ceva de Transilvania, că mi-ar fi la Transilvania.

P.V.: Aha. Da, păi ia să vorbesc cu careva să vedem.

......

P.V.: Ce trebuie să fac?

C.I.: Da. Da. Da! No, bine. Păi atunci, vedem pe luni, în caz că nu mere, vă sun eu dimineaţă şi ... dar să vă pregătiţi ceva, ştiţi?

P.V.: Bine. Sigur.

C.I.: ... până la 10.

P.V.: Da, mă duc să deschid la copil un cont ... la Transilvania?

C.I.: Da, da, cel mai bine.

P.V.: Da, mă duc şi îi deschid la copil, la Transilvania şi ...

C.I.: Da. Şi cu un drum să vă dea şi un card atunci când ...

P.V.: Da.

Comentarii Facebook