Social

Mafia Pădurilor din Cluj susținută de PNL. Stenograme în care pădurarii primeau șpaga în conturile copiilor

   

Mafia pădurilor, ”tulburată” de DNA Cluj prin arestarea directorului Direcţiei Silvice Cluj, Traian Maris, este susținută politic de PNL.

 

Procurorii DNA susțin că aceste practici nu datează numai de 8 luni de când Mariș a fost pus director cu susținerea PNL.

 

Traian Mariș a fost trimis vineri, 10 mai, în judecată, dar din acest dosar a fost disjuns altul în care fostul director al Direcţiei Silvice Cluj, Ioan Morar, şeful Ocolului Silvic Someşul Rece, Vasile Vesa, şi alţi doi ingineri cu atribuţii de conducere, Florin Buda şi Adrian Boloş, sunt cercetați pentru luare de mită. 

 

Menţionez faptul că nu îmi amintesc exact toate sumele de bani pe care le-am dat în perioada 2009 - 2012 lui Ioan Morar şi Vesa Vasile. Au fost perioade de timp în care mi se cereau câte 10.000 de euro, lunar, de fiecare dintre ei, dar şi perioade în care îmi cereau suma de 10.000 de euro şi o dată la 2-4 luni... În ceea ce priveşte banii, am predat aceste sume atât lui Vesa Vasile, cât şi lui Morar Ioan, la domiciliul acestuia din Cluj-Napoca”, a spus în fața procurorilor unul dintre cei trei denunţători.

 

Politicul și-a băgat coada în toate aceste afaceri necurate. Ioan Morar era susţinut de PDL, iar Traian Mariş de PNL. Unul dintre denunţători a spus că un şef de district, Valer Prigoană, care a decedat chiar înainte de a fi arestat directorul Traian Mariş, l-a contactat și i-a cerut să adune, lunar, 60.000 de lei de la pădurari ”pentru a le da şefilor în vederea susţinerii politice a acestora şi pentru a nu ne pierde locurile de muncă

 

Traian Mariș, directorul spăgar de la Direcția Silvică Cluj, mai este cercetat într-un dosar al DIICOT Alba. Alături de el mai sunt anchetați și şeful de district Valer Prigoană şi oamenii de afaceri Ioan Cozonac şi Alex Gigi Crişan. Banii de la cei doi ajungeau tot la Mariș, care le facilita ”lui Cozonac şi Crişan exploatarea ilegală a unor mari cantităţi de material lemnos, administrat de acesta, situat pe raza judeţului Cluj. Prigoană Valer, în schimbul oferirii materialului lemnos, a solicitat de la Cozonac, prin intermediul lui Săndel (omul de încredere al afaceristului - n.red.) şi de la Crişan, plata unor sume de bani în interes personal care îi sunt furnizate atât în numerar, cât şi prin intermediul contului bancar deţinut de fiul acestuia. Parte din aceste sume de bani au fost oferite de Prigoană Valer lui Mariş Traian”, precizează procurorii din Alba.

 

Unul dintre cei doi afaceriști, Alex Crişan, deţine firma OCT Trans, și este asociat cu Adrian Itu, fratele deputatului PSD de Dej, Alexandru Itu. Adrian Itu a mai ocupat funcţia de director al Direcţiei Apelor Române Someş Tisa, fiind susţinut de PSDEl s-a retras în activitatea privată în urma unei licitații cu cântec, unde a cumpărat produse necesare în caz de calamități de zeci de ori mai scump decât existau pe piață. 

 

În același dosar, procurorii DIICOT Alba au reușit să demonstreze că Valer Prigoană, şeful Districtului 2 Blăjoaia, din cadrul Ocolului Silvic Someşul Rece, a primit spagă și a ridicat mai multe blocuri. ”Prigoană Valer folosea aceste sume de bani pentru finalizarea construcţiei unui bloc de locuinţe”, se arată în dosarul DIICOT.

 

STENOGRAME

 

Interceptare telefonică între Valer Prigoană şi Ion Cozonac.

 

În data de 22.02.2013, DIICOT îl interceptează pe Valer Prigoană şi pe omul de afaceri Ioan Cozonac discutând despre cum să fie trimis ”ceva.

 

Prigoană Valer: Păi, mă, dacă ai avea să-mi dai o aşa şi îţi dau săptămâna care vine ...

Cozonac Ioan: Cum, cum, îi mai dai ceva să-i pun sau cum?

P.V.: Ce?

C.I.: Îmi dai ceva să-i pun undeva sau cum să facem?

P.V.: Păi nu ştiu cum aş face, mă. Dacă ... Eu... ştiţi cum stă treaba cu mine? Am încărcări cu TVA. Eu tot, tot am pe conturi, eu nu pot nicicum la mine, nimic.

C.I.: Aha!

P.V.: Că la mine cum apare, cum îi bai.

C.I.: Altcineva, la altcineva, ceva de Transilvania, că mi-ar fi la Transilvania.

P.V.: Aha. Da, păi ia să vorbesc cu careva să vedem.

......

P.V.: Ce trebuie să fac?

C.I.: Da. Da. Da! No, bine. Păi atunci, vedem pe luni, în caz că nu mere, vă sun eu dimineaţă şi ... dar să vă pregătiţi ceva, ştiţi?

P.V.: Bine. Sigur.

C.I.: ... până la 10.

P.V.: Da, mă duc să deschid la copil un cont ... la Transilvania?

C.I.: Da, da, cel mai bine.

P.V.: Da, mă duc şi îi deschid la copil, la Transilvania şi ...

C.I.: Da. Şi cu un drum să vă dea şi un card atunci când ...

P.V.: Da.

coral1_1_1.jpg
13-5-2013, 12:50
75 vizualizări
11 comentarii
MERCEDEZ16-5-2013, 14:00
LA VALER PRIGOANA II POATE SUFLA TOTI IN SPATE MAI IN JOS CU O PARTE CA SE AFLA LA 2 M SUB PAMANT.DUMNEZEU SA IL IERTE SI SA-L ODIHNEASCA !
daniel18-6-2013, 11:48
Poate fi confiscata mostenirea lasata.
Anonim28-6-2013, 17:21
Nu are ce sa confiste ca nu o fost baiat prost...nu mai are nimic pe numele lui
Goering14-5-2013, 11:01
Poate cei care ii cerceteaza pe cei mai sus nominalizati ar trebuii sa cerceteze mai adanc in trecutul acestora.O sa descopere minuni......Vesa Vasile este "asociat " sau sigur nas cu Salanta Vasile "Mosul Pic", un mare dezvoltator imobiliar din Floresti, Gilau si mare fermier in Suceagu' si mare latifundiar in Agarbiciu. Gratie si cu complicitatea lui Vesa Vasile, Salanta Vasile (pana prin anul 1995 a fost un parlit, un nimenea in Somesul Cald si Gilau, fura lemne cu caruta), acesta impreuna cu Vidrean Vasile (actualmente asociat la Bimet), si-au deschis un gater in Gilau (pe un teren primit gratis de la cineva de la primarie) care a funtionat pana cat Vesa Vasile le-a putut tine spatele.Asa si-a cladit "imperiul" Salanta Vasile. Sprijinindu-l pe Vesa Vasile cu "toate mijloacele posibile".O sa revin cu informatii despre afacerile lui Vesa Vasile
cetatean14-5-2013, 9:09
Cercetati scurt si cuprinzator, asa trebuie, fara "o mana spala pe alta si...". RUSINEA judetului.
x13-5-2013, 17:08
De ce mama dracului nu-i leaga odata pe toti daca toti sunt niste hoti. Oamul de rand care incearca sa-si faca o afacere mica este bombardat de controale si amenzi numai grangurii mari sunt lasati sa traiasca. Eu nu am incredere ca se va merge pana la capat, sunt convinsa ca se fac presiuni foarte mari, ca sunt implicati oameni din politie, din politica, din justitie. Cu cat se lungeste mai mult cu atat sansele sa se faca ceva sunt mai aproape de zero.
Daca s-ar merge pana la capat sunt cel putin 3 ocoale in judet (Belis, Somesul Rece si Turda) la c are n-ar mai ramane decat 3-4 angajati. Ce au facut responsabilii cu paza in aceasta perioada, ce au facut sefii de ocol, ce au facut responsabilii cu fondul funciar, ce au facut sefii de districte, cum s-au facut inspectiile?
Au facut toti bani, iar unii nu au facut cat au fost nevoiti sa dea. Nevoiti este un fel de a spune pentru ca niciunul nu ar fi dat mita pentru salariul din silvicultura care este apropae de salariul minim pe tara. Sa stiti ca sunt si padurari care traiesc din acel salar. Ar trebui luat tot personalul din zonele cu rasinoase si mutati in zonele unde nu se pot facec bani din padure, sa invete ce este silvicultura.
In mod normal un silvicultor nu ar trebui sa aiba grija planului si a banilor, ar trebui sa pazeasca padurea si sa se ocupe de lucrarile silvice. La noi silvicultura a devenit o afacere a statului in care statul si acest popor pierd mereu iar o seama d eoameni castiga mereu, si asta de la revolutie incoace, iar furturile fara limita si fara frica au inceput din 2004 incoace, cel putin in judetul Cluj aceste lucruri s-au amplificat de sute de ori de cand a fost numit director Morar Ioan, ca doar cazinourile cer foarte multi bani.,
plesa viorel14-5-2013, 5:53
da ai foarte mare dreptate , dar noii oameni de rind nu avem puterea sa facem nimic , si legile is asa facute ca pina la urma no sa intre nimeni in puscarie, si sa fim sincerii pentru cteva milioane de euro care nu ar face 2 sau trei anii sa le fie rusine si sa putrezeasca sub pamint totii vinovatii
Goering14-5-2013, 10:47
Este cumva acel Plesa Viorel ? Care dupa ce a furat cat s-a putut cat a fost la Ocolul silvic de la Somesul Rece sau Gilau, care si-a construit din "munca cinstita" o pensiune la Marisel, care doreste sa isi "rezolve " fiul introducandu-l la Academia de Politie si care atunci cand o vazut ca se impute branza o trecut rapid de la paduri la Protectia Mediului (ca director binenteles). Acet om cast , pur acesta comenteaza ?!
No name16-5-2013, 1:36
Bravo!!!un reply la Mister Plesa foarte reusit!!!!ai si mare dreptate el ar trebui nominalizat cu un Oscar pentru toate furtisagurile si mizeriile care le-a produs pentru a se imbogati!!!
io romanul13-5-2013, 13:31
no coment incet incet iese adevarul ca TOTI POLITICIENI SUNT NISTE HOTI SI MAFIOTI asti romania TRAISCA MAFIA
traian boc13-5-2013, 22:22
din 2004 sub comanda marelui comndant politist spagar sef paCUraru si mai ales a sefului serviciului politiei de odine publica Suciu Valentin (sotul primaritei de chinteni .... PSD pe care a spaguito paCURaru ca sa ramina in functie) s-au defrisat si furat mina in mina cu politia suntele de mii de metri cubi de lemne care acum lipsesc. spaga/cotizatia se dadea sistematic de la cel mai mic politist ajutor de sef de post pina la sefii de post, de birouri de politie, de sectii , de politiii municipale si orasenesti care dadeau la sefii lor pina la cel mai mare nivel (vedeti ce casoaie si averi au din salaii de doua mii de lei). ANI verificatile averile si casoaiele la comisarul Suciu si nevastasa de la primaria PSD Chinteni, la paCURaru . asta o sa spuna ca s-a imbogatit din spaga data sub forma de cadouri la botezul lui fiisu si se scoate. astia au fost si sint sefii hotilor de lemne din apuseni. fara complicitatea politiei dar mai ales a sefilor lor nu se putea ajunge aici. paCURaru si Suciu si Rus seful de la Huedin in judetul cluj sunt capii caracatitei hotilor de lemne. La puscarie linga Maris pentru abuz si complicitate ca au inchis ochii si nu au luat masurile la care erau obligati de lege.

Cele mai citite ştiri din Social

4026 vizualizări
22-6-2018, 9:45
Tânăr dispărut în centrul Clujul, căutat de familie / Update: A fost găsit» Vezi tot
2873 vizualizări
23-6-2018, 11:27
Tâlhari reținuți la Cluj. I-au smuls lănțișorul de la gât unei femei în plină zi, în cartierul Între Lacuri» Vezi tot
2867 vizualizări
22-6-2018, 18:25
Imagini cu suspectul care a plantat cutia cu explozibil lângă mașina unui pompier, în Mănăștur FOTO/VIDEO» Vezi tot
2499 vizualizări
23-6-2018, 12:42
Protest pe grindină, al Noii Drepte, la Cluj. Militează pentru familia tradițională FOTO/VIDEO» Vezi tot
2093 vizualizări
22-6-2018, 16:01
Percheziții la traficanți de droguri, la Cluj. Trei ”dealeri” au fost puși sub arest preventiv FOTO» Vezi tot

Sondaj de opinie:

Dacă în toamnă ar fi alegeri parlamentare, ce partid ați vota?