Judecătorul Gabriel Năsui, de la Curtea de Apel Cluj, exclus din magistratură după vacanța de lux de la St. Moritz cu afaceriștii pe care îi judeca

 

Judecătorul Gabriel Năsui, de la Curtea de Apel Cluj, a fost exclus din magistratură după dezvăluirile făcute de Știri de Cluj privind vacanțele de lux pe care le-a făcut la schi cu afaceriștii pe care îi judecă.

 

Judecătorul din jacuzzi, Gabriel Năsui, se distra la petreceri cu Crăciuniţe împreună cu cei pe care îi judeca

 

Decizia de excludere a fost luată de Consiliul Superior al Magistraturii cu majoritate de voturi, în urma unui control efectuat la Cluj de Inspecția Judiciară a CSM

 

Gabriel Năsui a mers în vacanțe în celebra staţiune elveţiană St. Moritz alături de omul de afaceri Cristian Baboş, care a beneficiat de o sentință favorabilă din partea judecătorului Gabriel Năsui, într-un litigiu care însumează 746,232 de euro.

 

Judecătorul Năsui și Cristian Baboş au fost colegi la facultatea de medicină, absolvită de magistrat, astfel că între ei este și o prietenie veche. Baboș a condus afaceri de milioane de euro în domeniul imobiliar, dar criza economica l-a dus la sapă de lemn, fiind urmărit de executorii judecătorești în diverse dosare.

 

Unul dintre acestea vizează o cerere făcută de omul de afaceri Corneliu Neculau, care a solicitat plata sumei de 94.000 de dolari, diferența pentru fabrica de sucuri naturale Commer Zalău. Litigiul datează din perioada 2008 - 2008, iar Neculau a obținut o sentință judecătorească de executare silită a lui Cristian Baboș.

 

Executorii judecătorești din Cluj, Adam Dragoş şi Oszoczki Andraş, au fost contactați în acest caz și au trecut la fapte, dar Baboş a invocat o altă sentinţă, a Judecătoriei Baia Mare, care nu era definitivă şi care a fost desfinţată în întregime de instanţele de recurs, solicitând compensarea sumei de 94.000 de dolari cu o alta datorie care exista între cei doi.

 

Practica judiciară spune că se compensează doar sentinţele judecătoreşti rămase irevocabile. Sentinţa domnului Baboş de la Judecătoria Baia Mare a fost desfiinţată aşa că nu mai putea să opereze nicio comensare a datoriilor. Domnul Baboş cu acest lucru s-a aparat şi ne-a dat în judecată, având pretenţii de 746.263 euro”, a spus executorul judecătoresc Adam Dragoş.

 

Cauza a ajuns la Curtea de Apel Cluj, fiind repartizată chiar judecătorului Gabriel Năsui, bunul prieten al lui Cristian Baboș, procesul derulându-se în perioada 2008 - 2009. În iarna aceluiași an, Năsui și Baboș au fost la St. Moritz, împreună cu soţiile lor, într-o vacanță de lux. Familiile au fost cazate la hotelul Kulm, clasificat cinci stele superior, unde prețurile sunt pe măsură. O cameră dublă costă între 530 şi 800 de franci elveţieni pe noapte.

 

Verdictul în procesul prin care Cristian Baboș cerea despăgubiri în valoare de 746.263 euro a fost pronunțată de Năsui după excursia de lux din Aplii Elvețieni, în 2 martie 2009. ”Obligă pârâţii, în solidar, la plata sumei de 746,263 euro şi 8.672 lei reprezentând prejudiciu şi 27.330 lei reprezentând cheltuili de judecată, taxă judiciară de timbru”, se arată în sentință, cu precizarea că, din cauza celor doi executori judecătoreşti şi a somaţiilor acestora înscrise la cartea funciară, omul de afaceri Cristian Baboş nu a putut vinde un teren, suferind un prejudiciu de 746.263 euro.

 

Judecătorul Năsui i-a făcut unele concesii prietenului său pe durata procesului, între care și amânarea plății taxei de timbru, foarte mare având în vedere pretențiile financiare exorbitante.

 

Reprezentanții Curții de Apel Cluj nu au vrut să comenteze aceste caz, pe motiv că magistratul este în concediu de odihnă și aceasta nu este problema instituției.

 

Judecătorul Gabriel Năsui a mai fost implicat într-un scandal în 2011, când a fost și sancționat, după ce a participat la judecarea unui dosar în care era implicată și societatea soţiei.

 

Contactat, magistratul a negat faptul că ar fi fost în concediu cu omul de afaceri Cristian Baboş, dar că i se pare cunoscut numele acestuia.

Comentarii Facebook