Inventatorul sângelui artificial a rămas fără finanțare: Clujul riscă să piardă INVENȚIA și premiul Nobel

 

Radu Silaghi-Dumitrescu, inventatorul sângelui artificial, nu mai are bani pentru a-și continua cercetarea, care ar putea aduce Clujului un premiu Nobel.

 

Cercetătorul a primit duminică seara, la Balul Operei 2014, titlul de ”Senior al cetății”, de la Ionel Haiduc, președintele Academiei Române, iar apoi și-a spus oful în fața ziariștilor.

 

Mai avem de lucru un an sau doi, nu știu cum, nu știu cu ce fonduri, dar noi o să le facem. Nu suntem aici să ne plângem, ci să rezolvăm probleme. Vom avea sângele artificial, făcut de noi sau de alții, dar ne vom strădui să îl avem. Noi avem datoria să încercăm”, a spus Silaghi-Dumitrescu.

 

Deocamdată nu avem fizic niciun fond, dar avem promisiuni că vor veni în continuare pe acea linie deschisă de minister (în toamna anului 2013). Există greutăți, puteți să-i întrebați pe toți cercetătorii din România, din ianuarie până în aprilie pur și simplu nu există bani. În fiecare an aproape. Nu are rost să insistăm. Suntem doar pe dorința noastră de a lucra. Noi ne facem treaba așa cum putem”, a mai spus cercetătorul, la coborârea de pe scena de la Teatrul Național Cluj, conform agerpress.ro.

 

El a mai afirmat că a ajuns să cheltuie bani din propriul buzunar. ”Materiale mai avem rămase pe stoc, mai împrumutăm uneori, dar toate acestea merg foarte încet, toate acestea sunt improvizații și sunt motivul pentru care, spuneam de mai multe ori, este foarte posibil să vă pună sângele artificial pe masă altcineva și nu noi”, a mai spus cercetătorul.

 

Silaghi-Dumitrescu a declarat presei, la finalul evenimentului de la Teatrul Național, că ar mai fi nevoie de circa un milion de lei, pentru încă un an și jumătate, perioadă vitală pentru a se ajunge la un rezultat final.

Comentarii Facebook