Fiica lui Andrei Marga, notar public, și-a prejudiciat un client cu 25.000 de euro. Erau banii de un apartament

 

Fiica lui Andrei Marga, Amalia Marga, notar public la Cluj-Napoca, este acuzată că nu a fost atentă cu ocazia unei tranzacții imobiliare și a prejudiciat o persoană cu 25.000 de euro.

 

Partea păgubită, Vasile Baciu, a vrut să cumpere, la începutul acestui an, un apartament cu o cameră și a ajuns la notarul public Amalia Marga. Vânzătorul locuinței se numea Ovidiu Aiftincăi, dar numele lui real s-a dovedit a fi Dan Iliescu, un infractor dat în urmărire internaţională. ”Ne-am înţeles că ne vinde apartamentul cu o cameră pentru suma de 30.000 de euro şi atunci, pe loc, am plătit un avans de 2.000 de euro, urmând ca a doua zi să mergem la notarul public să perfectăm actele de vânzare-cumpărare. Nu aveam de unde să ştim cu cine să stam de vorbă. Suntem oameni simpli”, a spus Vasile Baciu.

 

Tranzacția urma să se facă prin notarul Amalia Marga, căreia Vasile Baciu i-a plătit o taxă de 1.985 lei. Păgubitul, falsul vînzător și agentul imobiliar s-au prezentat la biroul notarial pentru a întocmi actele, dar Amalia Marga nu a verificat cu atenție documentele de identitate ale celui care vindea apartamentul și nu a observat că buletinul lui Dan Iliescu era fals, având erori grave. Vasile Baciu susține că CNP-ul corespundea unui tânăr de 29 de ani, dar posesorul actului era mult mai în vârstă. 

 

Am aşteptat redactarea contractului de către notarul public, după care aceasta l-a chemat pe Aiftincăi Ovidiu (n.red. pe numele lui real Dan Iliescu) şi a semnat, după care acesta a spus că nu mai poate să aştepte doarece este grăbit şi va lua ulterior contractul”, a povestit Vasile Baciu, care între timp i-a dat banii proprietarului. Abia ulterior s-a dovedit că Dan Iliescu a falsificat si actul de proprietate asupra apartamentului. 

 

Am fost chemat eu să semnez contractul, iar în momentul în care eu l-am semnat, notara s-a speriat instantaneu şi a exclamat zicând: hop că ceva nu-i în regulă. Eu am întrebat-o ce nu este în regulă, iar ea mi-a arătat copia cărţii de identitate şi mi-a spus că termenul de valabilitate la dată nu corepunde cu data naşterii. Notara a intrat în panică”, a mai relatat Vasile Baciu. 

 

În declarația dată în fața procurorilor, Amalia Marga recunoaște că nu a verificat destul de bine actele. ”Arăt că angajatul meu avea atribuţia doar de a redacta contractul şi nu de a verifica elementele specifice contractului de vânzare cumpărare, datele de indentificare ale părţilor. Aceste elemente intrau în atribuţia mea de verificare ulterioară, cu ocaza autentificării contractului ... La momentul redactării contractului, angajatul meu nu a verificat în baza de date întrucât eu nu i-am solicitat acest lucru, eu fiind ocupată cu autentificarea unui contract programat înainte”, a spus notarul Marga. 

 

Ancheta făcută de procurori a arătat că Ovidiu Aiftincăi era adevăratul proprietar al apartamentului, iar Dan Iliescu era doar chiriaşul acestui apartament. 

 

Polițiștii au făcut o percheziție la apartamentul în cauză și au găsit cinci buletine de identitate false cu nume diferite și poza lui Dan Iliescu. Acesta a fost dat în urmărire internațională, iar notarul Amalia Marga a fost scoasă de sub urmărire penală, deși ar fi putut să verifice identitatea celor implicați în tranzacție, notarii fiind interconectați la baza de date a Evidenței Populației.

 

Dan Iliescu a fost trimis în judecată de procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj sub acuzația de înșelăciune.

 

Prejudiciul nu a fost recuperat.

Comentarii Facebook