Documente vechi de sute de ani retrocedate Eparhiei Reformate din Ardeal FOTO


Sase documente vechi de sute de ani au fost retrocedate Bisericii  Reformate de Muzeul National de Istorie a Romaniei si vor fi tinute in arhiva Eparhiei Reformate din Ardeal.

Este vorba despre sase documente din secolulele 16-17, care vor fi tinute in arhiva Eparhiei de la Cluj, dar care vor fi si expuse pentru ca publicul sa aiba acces la ele.

Unul dintre cele mai importante documente este din 1518 si reprezinta transcrierea unui brevet al Papei Leon al X-lea in care confera ordinului dominican drepturi similare altor ordine mendicante de pe teritoriul Ungariei.

 

De asemenea, intre documentele donate de Muzeul National de Istorie a Romaniei se numara o diploma a principelui Ardealului Gabriel Bethlem din 31 octombrie 1615, care intareste donatia din 1587 a lui Sigismund Bathori. Donatia mai cuprinde o scrisoare a lui Apaczai Csere Janos, rectorul Colegiului Reformat din Cluj, din 1659 catre princepele Ardealului prin care cere fonduri pentru intregirea corpului profesoral.

Toate aceste documente au fost transportate in 1970-1971 in arhiva Muzeului National de Istorie a Romaniei din Bucuresti cu ocazia infiintarii institutiei.

Reprezentantii Eparhiei Reformate din Ardeal au precizat ca retrocedarea documentelor a fost facuta cu ajutorul ministrului Culturii, Kelemen Hunor.

"Retrocedarea documentelor constituie remedierea unei erori a regimului comunist. Documentele nu au fost expuse la Bucuresti, transportarea lor fiind numai o demonstratie de forta a statului totalitar. Documentele vor fi pastrate in arhiva Eparhiei de la Cluj in conditii propice pentru a nu fi deteriorate. Unele dintre aceste documente vor fi studiate de specialistii de la facultatile din Cluj", a declarat Sipos Gabor, arhivist sef al Eparhiei Reformate din Ardeal.

Comentarii Facebook