Miercuri 24 Aprilie

Criza din sanatate: datoriile spitalelor clujene au crescut de 4 ori intr-un an

Datoriile acumulate anul trecut de spitalele clujene catre furnizori au fost de 4 ori mai mari decat cele inregistrate la sfarsitul lui 2008.

 

Potrivit datelor Casei Judetene de Asigurari de Sanatate (CJAS) Cluj, spitalele clujene inregistrau la sfarsitului anului 2009 datorii catre furnizorii de utilitati, materiale sanitare si medicamente de 28 de milioane de lei. In primul an de criza datoriile au crescut de aproape 4 ori, avand in vedere ca la sfarsitul lui 2008, unitatile sanitare cu paturi aveau restante catre frunizori de doar 7,5 milioane de lei.

 

Cea mai mare parte a datoriilor au fost acumulate in ultimul trimestru al anului, cand bugetul pe anul trecut s-a epuizat. La recomandarea CJAS, conducerile spitalelor si-au pastrat banii primiti pentru plata salariilor, in detrimentul platilor catre furnizori. Din aceasta cauza, in mai multe unitati au aparut la sfarsitul anului sincope in asigurarea asistentei medicale.

 

La Spitalul Judetean din cauza lipsei materialelor sanitare in mai multe randuri operatiile de la Clinica de Chirurgie I au fost amanate, iar la Institutul Inimii s-a facut o lista de asteptare pentru interventiile chirurgicale. Medicii de aici operau in decembrie doar urgentele, pentru ca nu mai erau bani pentru materialele necesare.

 

In lipsa banilor, spitalelor li s-a permis sa cumpere materiale si medicamente si in baza creditelor de angajament, care urmeaza sa fie fie achitate din bugetul pe acest an. Asa au fost cheltuiti din bugetul pe acest an 100 de milioane de lei.

 

CJAS Cluj a cerut in acest an, pentru acoperirea tuturor datoriilor, un buget cu 250 de milioane de lei mai mare decat anul trecut. In 2009, sanatatea clujeana a avut un buget de 680 de milioane de lei,

Comentarii Facebook