Colindul antisemit de la TVR Cluj, reclamat la CNA. Tiberiu Groza: Nu există colinde antisemite

 

Colindul antisemit cântat la relansarea TVR 3 de ansamblul ”Dor transilvan” va fi analizat de Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) şi Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD).

 

Reclamația a fost depusă de Grupul pentru Dialog Social şi Revista 22. La emisiunea de relansare a TVR 3, studioul regional TVR Cluj a difuzat o emisiune în care ansamblul ”Dor transilvan”, din cadrul Centrului de Conservare şi Promovare a Culturii Tradiţionale (CCPCT) Cluj, a cântat un colind în care a fost folosit de mai multe ori termenul ”jidov”.

 

Directorul CCPCT Cluj, Tiberiu Groza, a declarat că ”nu există colinde antisemite” și că vorbim despre un colind vechi de 100 de ani.

 

Nu există colinde antisemite, în colindul prezentat la TVR 3 se vorbeşte de evrei, dar nu este vorba de a discredita pe cineva. Colindul are rolul de a răspândi vestea Naşterii Domnului, iar cel prezentat are o vechime de circa 100 de ani, a fost cules în urmă cu 50 de ani din satul Bârlea, judeţul Cluj, şi nu au fost sesizări până acum referitoare la el. Noi am ales acest colind urmărind să fie unul scurt şi care să nu fi fost prezentat până acum la televiziune, să nu fie aceleaşi colinde care se cântă în fiecare an”, a spus Tiberiu Groza.

 

Conducerea Consiliului Judeţean Cluj a anunțat că va discuta cu cei implicați, Centrul de Conservare şi Promovare a Culturii Tradiţionale Cluj fiind o instituție subordonată.

 

Vezi AICI colindul.

Comentarii Facebook