Drama in campusul Hasdeu din Cluj. O studenta a cazut in putul liftului din caminul 16 si a murit pe loc

 


O studenta, in varsta de 20 de ani, a murit azi noapte in jurul orei 2.00, dupa ce a cazut in putul liftului din caminul 16, din campusul Hasdeu. Tanara s-a blocat intre etaje si cand a incercat sa iasa a cazut de la etajul opt.

Reprezentantii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta s-au deplasat la caminul 16 din Hasdeu cu un echipaj SMURD si unul de descarcerare, dar nu s-a mai putut face nimic pentru salvarea tinerei, deoarece impactul a fost deosebit de violent.

Studenta care a murit era in anul II la Facultatea de Geografie din cadrul Universitatii "Babes Bolyai". Studentii din caminul 16 spun ca fata impreuna cu un prieten s-au blocat in lift in timp ce urcat la etajul noua. Martorii povestesc ca cei doi ar fi reusit sa deschida usa si studenta a incercat sa sara la etajul opt, dar s-a dezechilibrat si a cazut in gol de la 15 metri.

Echipajele de interventie s-au chinuit aproape o ora pentru a scoate trupul neinsufletit din casa liftului. Politia a declansat o ancheta pentru a vedea cum s-a produs tragedia si cine este vinovat.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

UPDATE (11.30)


Luminita Popa era cazata in caminul doi din campusul Hasdeu. Colegii ei povestesc ca fata a plecat aseara la  un coleg de-al ei din caminul 16. Undeva in jurul orei 1.30 cei doi au plecat din camera si in timp ce urcat de la etajul 6 la 9 liftul s-a blocat. Luminita si baiatul au reusit sa dechida usa si fata a incercat sa iasa, dar a cazut in casa liftului.

"Era ceva frecvent sa se blocheze liftul cand le folosim. Cred ca se intampla zilnic si nimeni nu ia nici o masura sa il repare. Ne pun viata in pericol", a declarat Silviu, cazat si el in caminul 16.

Administratorul caminului, Maria Pop, sustine ca lifturile nu au nicio problema si ca sunt verificate atent. "In urma cu trei ani au fost modernizate si cred ca este si vina studentilor ca nu le ingrijesc. Ar trebui sa urce mai putini ca sa nu le supraincarce", a spus Maria Pop.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

UPDATE 1 (12.09)

 

Colegul  fetei care a murit, Simion Dumitru Cozma, le-a spus politistilor, care au declansat o ancheta, ca a vrut sa ii arate Luminitei Popa sala de lectura din caminul 16. "Am urcat cu liftul in jurul orei 1.30, cand acesta s-a blocat. Nu am anuntat pe nimeni si am vrut sa iesim singuri din lift pentru ca asa facem de multe ori. Am deschis usa si am incercat sa iesim prin deschizatura. Luminita a iesit dar s-a dezechilibrat si a cazut in gol", le-a spus tanarul politistilor.


Agentul de paza de la camin, Gheorghe Tripon, a declarat ca daca tinerii ar fi apasat butonul de alarma s-ar fi auzit in biroul sau. "N-au sunat pentru ca daca sunau ii auzeam. Celalalt coleg cu care eram de serviciu tocmai voia sa mearga sa faca rodnul de noapte si a auzit ca fata a cazut, pentru ca studentii se agitau", a spus Tripon.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

UPDATE 2 (12.32)

 

Reprezentantii Universitatii "Babes-Bolyai" sustin ca liftul din caminul 16 avea toate verificarile si reviziile tehnice efectuate la zi "in conformitate cu regulamentele. Liftul este verificat de doua ori pe luna de catre firma S.C. ASCENSO (care asigura asistenta si reviziile tehnice) si anual de catre ISCIR".

Intr-un comunicat al UBB se arata ca ultimele revizii tehnice au fost efectuate in luna aprilie 2010, de catre firma S.C .ASCENSO, in datele de 3 aprilie 2010 si 12 aprilie 2010. "Ultima revizie anuala efectuata de ISCIR a fost realizata in luna septembrie 2009, urmatoarea fiind programata in septembrie 2010. De asemenea, toate instructiunile pentru situatia blocarii in lift sunt precizate in interiorul cabinei de lift "numarul de apelare pentru situatii de urgenta " 112, numarul de telefon al firmei ASCENSO (echipa de interventie ar fi ajuns in cel mult 30 de minute, de la momentul efectuarii telefonului) si butonul de alarma care contacteaza direct Serviciul Poarta al Caminului", precizeaza oficialii Universitatii.

Reprezentantii UBB Cluj sustin ca cei doi tineri nu au folosit nici una dintre variantele de avertizare disponibile. "Echipele tehnice ne-au explicat ca exista trei posibile motive care ar fi putut bloca liftul: oprirea curentului (varianta exclusa, pentru ca nu a fost semnalata o astfel de situatie), deschidere usii din interior inainte de oprirea liftului sau miscari bruste/puternice in interiorul cabinei", se mai arata in comunicatul UBB Cluj.

 

Comentarii Facebook