Turkish Airlines vrea să DEZVOLTE zborul Cluj - Istanbul. Cum a fost zborul cu ei și ce planuri au - FOTO

 

Turkish Airlines nu a fost desemnată degeaba de șase ori la rând ”Cea mai buna companie aeriena din Europa”. Standardul ridicat impus an de an a fost păstrat și crescut, astfel că acum zborul Cluj - Istanbul este la superlativ.

 

Ce impresionează încă de la început este căldura cu care sunt primiți pasagerii. ”Aceasta este una dintre strategiile noastre, de a fi mereu în serviciul pasagerului și de a implementa în companie ospitalitatea proverbială turcilor”, ne-a spus Omer Faruk Sonmez, Senior Vice President al Turkish Airlines, în timpul vizitei pe care am făcut-o la sediul principal din Istanbul. Cifrele prezentate cu această ocazie și modul în care compania se va dezvolta la Cluj sunt impresionante.

 

 

Info trip -ul oferit de Turkish Airlines a început în 2 iunie și s-a întins pe durata a 3 zile, iar Istanbulul s-a dovedit a fi un oraș absolut superb. Personalul de la Turkish Airlines a fost primul contact pe care l-am luat cu serviciile pentru care compania este renumită și care au dus la câștigarea în mod repetat a titlului de ”Cea mai buna companie aeriena din Europa”. Pe durata zborului, care a respectat graficul la minut, lucru de apreciat, s-a servit micul dejun, iar personalul a răspuns extrem de prompt oricăror solicitări, tot timpul cu zâmbetul pe buze. Pe distanțe lungi lucrurile stau și mai bine, călătoria fiind extrem de confortabilă și de plăcută.

 

 

În circa două ore am aterizat la Istanbul, iar ieșirea din aeroport s-a făcut extrem de repede, aeroportul fiind unul uriaș, dar bine structurat. Cu toate acestea, turcii urmează să îl închidă și să se mute în alt aeroport, care va fi cel mai mare din lume. Planurile la ei se fac în avans și tot timpul se gândesc la dezvoltare și la atragerea de noi zboruri și de noi pasageri, fiind cu ochii pe graficele mondiale de creștere.

 

 

 

Zilele petrecute în Istanbul vor face obiectul altui reportaj, așa că vom sări acum la vizita pe care am făcut-o la sediul central al companiei, un turn cu 10 etaje, situat chiar lângă Aeroport. Aici am aflat de la Omer Faruk Sonmez, Senior Vice President al Turkish Airlines, totul despre planurile de extindere. 

 

Acum, Turkish Airlines zboară de la Cluj spre Istanbul de patru ori pe zi, dar planul este de extindere la 7 zboruri și poate chiar mai multe în funcție de cerere. ”Compania a deschis zborurile de la Cluj în 2016, dar deja am ajuns în timp la o ocupare de 75% - 80% și chiar sunt zile în care cererea este și mai mare. Trecerea la zboruri în fiecare zi va fi următorul pas pe care îl plănuim, dar acest lucru se va putea face numai în 2019, când vom deschide și noul aeroport din Istanbul”, a spus Omer Faruk Sonmez, Senior Vice President al Turkish Airlines.

 

În prezent, mare parte dintre cei care zboară Cluj - Istanbul o fac pentru a avea acces la unul dintre cele mai mari hub -uri de transport din lume, cel de la Istanbul, iar de acolo să plece spre o altă destinație în Asia, Africa, continentul american sau în alte părți ale globului. Experiența Aeroportului din Istanbul este deosebită, zona de shopping fiind foarte mare, iar cea de business lounge este de-a dreptul spectaculoasă. Ca să vă faceți o idee, numai business lounge -ul de la Aeroportul din Istanbul este cât Aeroportul Internațional ”Avram Iancu” din Cluj-Napoca. Pasagerii au aici o zonă de 6.000 mp în care au totul la dispoziție, de la restaurante, baruri, sală de jocuri, servicii de masaj la cerere, camere de odihnă și de rugăciune.  

 

 

 

 

Compania Turkish Airlines a crescut în ultimii ani într-un mod impresionant datorită viziunii. ”Am stabilit strategia cu mai mulți ani în urmă, când am ajuns la concluzia că Istanbulul este amplasat într-o zonă preferențială. De aici, în 2 ore, se poate zbura în zeci de capitale din regiune sau în orașe importante. Acest lucru, plus atragerea de personal extrem de bine calificat, ne-a ajutat să ne devoltăm rapid. Și alte orașe mari din regiune ar fi putut face la fel, dar noi am fost extrem de activi pe piață. Până în 2023, vrem să ajungem la cifra de 4,3 miliarde de pasageri pe an, axându-ne pe faptul că zona de Est este în creștere și vizăm marile aglomerări urbane care au potențial. Vrem să aducem pasagerii la hub -ul din Istanbul, iar de aici să își continue călătoriile. Din Transilvania, din Cluj-Napoca, vom avea zboruri zilnice, pentru că economia este în creștere și traficul va crește și el. Noi vizăm toată regiunea, care are un potențial de câteva milioane de oameni”, a mai spus Omer Faruk Sonmez, Senior Vice President al Turkish Airlines.

 

Aeroportul actual are o vechime de 40 de ani și, chiar dacă este bine pus la punct, va fi închis pentru mutarea activității pe noul aeroport. Noua construcție va fi cu adevărat impresionantă. Spre exemplu, Aeroport Internațional Istanbul, care încă nu a fost denumit, va avea o zonă de shopping cu 300 de magazine, cât un mall de mari dimensiuni, iar business lounge -ul va fi cel mai mare din lume. Construcția a costat 11 miliarde de dolari și a fost plătită din bani privați, dar după un anumit număr de ani va intra în proprietatea statului turc. Simultan 114 avioane vor putea opera pe acest Aeroport și se va zbura spre 350 de destinații. Capacitatea noului Aeroport va fi de peste 200.000 de pasageri. De asemenea, noua construcție va avea 500 de camere de hotel, restaurante și aproape 120 de puncte de check-in.

 

Prezența Turkish Airlines pe noul aeroport va fi una semnificativă. Pentru a face față cererilor, compania va investi foarte mult în extinderea flotei și angajarea de personal suplimentar. Numai după inaugurarea noului aeroport se va putea pune în aplicare planul de extindere a numărului de zboruri, inclusiv cele spre și dinspre Cluj-Napoca.

 

Turkish Airlines vrea să își lase o amprentă cât mai vie la Cluj. ”Noi dorim să promovăm foarte mult Clujul în Turcia, pentru că oferta turistică este foarte mare. Am discutat cu autoritățile și am avut grupuri de turiști la festivalurile Clujului, Untold sau TIFF, dar am dori să facem și mai mult și vom face, pentru a aduce și din Turcia turiști la Cluj. Promovarea Clujului este benefică pentru că aici pot fi văzute lucruri frumoase”, a explicat și Alper Atalay, managerul biroului de la Cluj al Turkish Airlines.

 

Acum, compania zboară de la Cluj cu avioane cu o capacitate de maxim 150 de locuri, dar ar fi nevoie de extinderea pistei pentru a putea fi folosite și avioane de mare capacitate, ceea ce ar crește eficiența. Promisiuni există, dar încă nu s-a făcut nimic concret, cu toate că mai multe companii aeriene au solicitat extinderea pistei până la 3.500 de metri atât pentru zboruri de pasageri, cât și pentru curse cargo.



Comentarii Facebook