Emil Boc a spus de ce nu se poate face METROU la Cluj. Ar costa ENORM un metrou din Floresti la Aeroport

 

Emil Boc a fost întrebat, joi seara, în emisiunea Știri de Cluj LIVE, ce soluții de viitor are pentru rezolvarea traficului.

 

Primarul a spus că acum aglomerația din oraș este cauzată și de cele 10.000 de mașini care vin zilnic din Florești și că trebuie gândite soluții de viitor, dar că cea de metrou se exclude. 

 

Nu ne putem ascunde. Sunt două soluții mari și late asupra cărora trebuie să ne decidem în viitor și pe care le analizează și cei care se ocupă de studiul de trafic. Ori pe deasupra Clujului, ori pe dedesubt. Ori un monorail pe deasupra Someșului, ori dedesubt, prin pasaje subterane sau ceva de genul acesta, dacă vrem să găsim soluții pe terem lung. Nu ai altă lansă, pentru că străzile nu le poți extinde și clădirile istorice nu le poți demola. Din cele două alternative specialiștii trebuie să ne spună ce să alegem. Să avem o dezbatere sau un referendum, în care să decidem ce facem: un tunel din Mănăștur până la Aeorport sau un monorail.

 

Până atunci mai putem găsi soluții mici, dar tot traficul de va descărca în oraș chiar dacă facem centura de la autostradă la Cora sau centura sudului, de la Nodul N spre Calea Turzii și apoi spre Selgros. 

 

Ne trebuie o alternativă la ceea ce avem acum. Soluția metroului nu se poate implementa la Cluj, pentru că avem un oraș cu jumătate de milion de oameni și cu un cost de 5 miliarde de euro pentru metrou. Ar fi o soluție care nu se poate susține financiar. Ar fi frumos să ai de la Polus la Aeroport o linie de metrou. Din nefericire costurile exorbitantate, de 5 miliarde de euro, nu ne permit nici să visăm. 

 

Metroul nu este sustenabil la o populație de jumătate de milion de oameni și la un buget de 210 milioane de euro cât are Clujul. Sunt realist că ar fi ideal să avem o soluție de metrou, dar nu este sustenabilă. Ar costa 5 miliarde de euro.

 

Trebuie să te gândești că ai un spațiu la Someș pe care îl poți folosi. Costul pentru pasaj de la Clinicilor până după Prefectură este de 400 de milioane de euro, cea mai scumpă variantă, și de 200 de milioane de euro pentru un tunel care ar avea și porțiuni supraterane. 

 

Monoraiul ar avea un cost de peste jumătate de miliarde de euro”, a explicat Emil Boc, pe larg, la emisiunea Știri de Cluj LIVE

 

Pentru ultimele două soluții finanțarea ar putea fi asigurată dintr-un credit, dar și din fonduri de la Guvern.

Comentarii Facebook