Pamukkale - Palatul de bumbac, unic în lume. Turcia are o MINUNE turistică ce trebuie văzută - VIDEO și FOTO

 

Cum vremea vacanțelor bate la ușă, sigur vă întrebați unde ar fi mai bine să mergeți. Ei bine, vă propun Turcia! Și nu doar pentru că au un All Inclusive imbatabil, ci și pentru că, dacă vă place ca în concediu să vă puneți rucsacul în spate și să o luați la pas, sigur nu o să vă plictisiți.

 

În Turcia puteți ajunge fie cu autocarul, prețurile începând de la 242 de euro de persoană, transport și demipensiune, (în Kusadasi, agenția Alis Holidays), fie cu avionul (din Cluj se va zbura din data de 23 mai 2014). Dacă vă veți grăbi și veți prinde primele curse veți puteți beneficia de oferte SOC, de la 189 de euro, la Vila Peach






 

Dacă ajungeți în Turcia, în zona Kusadasi, e obligatoriu să mergeți la Pamukkale, indiferent că vă numarați printre turiștii care stau tot sejurul la soare sau printre cei care închiriază o mașina și străbat țara în lung și-n lat. Vizita nu e un moft. Nu e ca și când ați fi ratat vizita la Disney Land, când mergeți la Paris, dar se aseamănă cu ratarea Turnului Eiffel sau a Palatului Versailles. 

 

 

Noi am profitat de excursia oferită de Alis Holidays și am mers la Pamukkale. Am pornit dimineața din Kusadasi, iar pe traseu am făcut un singur popas, pentru că distanța de trei ore până la Pamukkale nu era ceva care sp sperie prea ușor un grup de jurnaliști, obișnuiți să doarmă oricând prind câteva momente de liniște. 

 

 

Turcia are autostrazi cam peste tot, fapt care, ca roman, te poate pune pe ganduri... Am parcurs distanța până la Pamukkale doar pe autostradă, admirând de-a lungul șoselelor, casele și blocurile noi aflate în construcție peste tot. Dupa ritmul în care se construiește, criza pare că s-a ținut departe de turci și țara e în boom economic.

 

Am ajuns în apropiere de Pamukkale și am oprit mai întâi la Hotelul Pam Thermal, un resort de cinci stele, care își merită din plin încadrarea. Cu un decor ce imită terasele pitorești de la Pamukkale și cu o mâncare cu adevarăt de cinci stele, hotelul ne-a cucerit pe loc. Situat pe o colina, Pam Thermal este înconjurat de pini și grădini înverzite. Principalele atracții sunt, însă, piscina și travertinul modelat de izvoare termale cu apa roșie cu proprietăți terapeutice. 

 

 

 

 

 

La sfârșitul lunii martie, am avut parte aici de prima zi de plajă din an, pentru că soarele încălzea suficient de tare să ne permitem și o baie. Așa că ne-am lăsat cu greu convinși să ne îndreptăm către destinația noastră: Pamukkale. Ghidul nostru a fost cel care a stat cu ”biciul” pe noi și în cele din urmă ne-am desprins de acel decor minunat, regretând. Ce am găsit mai departe ne-a făcut rapid să uităm totul. 

 

 

 

Ajunși acolo, am vrut să vedem mai întâi piscina Cleopatrei, despre care se spune că odată ce te-ai îmbăiat în ea, întinerești cu 10 ani. Am încercat apa cristalină, care are peste 36 de grade și care, la sfârșit de martie, era tocmai bună pentru a face o baie. Miracolele întineririi au întârziat să apară, însă, în cazul nostru, deși toți am fi dat fără regrete timpul înapoi cu 10-15 ani. Poate am fost noi mai ghinioniști, dar cine poate ști în cazul Dvs? Poate că dacă veți testa beneficiile Cleopatrei, veți avea mai mult noroc. Oricum glumele s-au ținut lanț și clipele petrecute la piscină rămân memorabile. 

 

 

 

 

Piscina Cleopatrei face parte din orasul antic Hierapolis, ale carui ruine le veți găsi în imediata apropiere a Pamukkale. Hierapolis a fost înființat de Bergama Eumenes al II-lea, regele Pargamonului, care a denumit localitatea cu numele soției sale Hiera. Orasul a cunoscut o ascensiune deosebită în perioada elenă, devenind unul dintre centrele culturale importante. A decăzut, însă, sub dominația Imperiului Roman, în timpul dominatiei lui Tiberius, în anul 17 e.n. fiind distrus de doup cutremure. A fost reconstruit și a atins vârful dezvoltării economice și culturale în timpul epocii bizantine.

 

 

 

Ne-am îndreptat, într-un final, pașii spre Pamukkale. ”Palatul de bumbac” este un fenomen al naturii, unic in lume, care seamănă cu o cascadă cu apa înghețată. Apele minerale de la Pamukkale izvorăsc din muntele Kal Dagi, care se afla în Anatolia de Vest. Apa iese din adâncuri cu o temperatura de 35 de grade și cade cu putere formând, de-a lungul timpului, sute de terase pitorești de calcar. 

 

 

Pentru a nu murdări albul impecabil al Pamukkale, turiștii sunt rugați să se descalțe. De altfel, ar fi și păcat să nu simtiți sunt tălpi apa și atingerea unică a formațiunilor de calcar. Mulți turiști testează izvoarele de la Pamukkale, chiar printre formațiunile de calcar, lăsându-se purtați de apa de un albastru strălucitor.

 

 

 

Noi am regretat că timpul pentru excursie a fost prea scurt și am fost nevoiți să mergem la autocar, pentru a ne întoarce la Kusadasi. Bucuria turiștilor de toate vârstele când simțeau apa caldă prin care umblau se putea citit rapid. Erau unii care se înghesuiau într-un canal prin care curgea apa termal și încercau să se dea ca pe un tobogan. 

 

 

Nici ”căldările” în care se aduna apa termală nu sunt de neglijat. Peisajul este unul unic, iar culoarea apei de asemenea. Locurile sunt ideale pentru fotografii. 

 

 

Acestea sunt doar cateva dintre minunile pe care le gasiti în Turcia. Despre multe altele, ca Efes sau Troia, vă vom povesti într-un reportaj viitor.

 

Mulțumiri Agenției Alis Holidays pentru excursia oferită.

 

Reportaj de Delia Cărbune

 

Kusadasi, stațiunea care transformă Turcia din ALL-INCLUSIVE, în destinație activă - VIDEO

Comentarii Facebook