Vorbești în somn? Vezi care sunt șansele să suferi de o boală mintală


Potrivit oamenilor de știință, bărbații de vârstă mijlocie care vorbesc sau gesticulează în somn au de 5 ori mai multe șanse de a suferi de demență.

Mersul, vorbitul sau gesticularea în somn sunt cei mai puternici indicatori care sugerează că un bărbat are un risc de dezvoltare a demenţei cu corpi Lewy, a doua cea mai întâlnită formă de demenţă la vârstnici, după Alzheimer.

Un alt exemplu pentru astfel de indicatori ar fi şi cazul în care persoana se visează conducând un vehicul şi ţine mâinile ridicate imitând acţiunea.

Mişcarea fizică în timpul somnului este o tulburare de comportament care se desfăşoară în perioada de somn REM.

Cercetătorii de la Mayo Clinic, SUA, au descoperit că bărbaţii care suferă de această tulburare au un risc de 5 ori mai crescut de a dezvolta o formă de demenţă, comparativ indivizii care experimentează alţi factori de risc utilizaţi în prezent pentru diagnosticarea demenţei, precum halucinaţiile.

Somnul REM este faza în care apar cele mai clare vise, în timp ce numele de tulburare de comportament care se desfăşoară în perioada de somn REM este atribuit condiţiei care cauzează pierderea paraliziei musculare care apare în mod normal în timpul somnului.

Aceşti precursori ai demenţei pot apărea cu mai bine de trei decenii înainte de diagnosticarea demenţei cu corpi Lewy.

Cu toate acestea, în cercetare nu s-a observat o legătură atât de puternică şi între demenţa cu corpi Lewy şi tulburarea de somn întâlnită la femei.

La studiu au luat parte 75 de persoane diagnosticate cu demenţă cu corpi Lewy. Specialiştii au scanat creierele participanţilor şi le-au au examinat istoricul medical pentru a afla dacă au fost diagnosticaţi cu tulburarea de comportament care se desfăşoară în perioada de somn REM.

Citește mi departe pe Descoperă.ro

Comentarii Facebook