Izvorul Tămăduirii - Cum aflau bunicii cât mai aveau de trăit. Iată trucul transmis din generații vechi, pe care puțini îl știu


Bunicii și străbunicii apelau la un truc tradițional, de sărbătoarea Izvorului Tămăduirii, care îi ajuta să afle cât mai au de trăit.

Sărbătoarea Izvorul Tămăduirii, petrecută în această vineri de creștinii ortodocși, amintește de una dintre minunile Maicii Domnului, săvârșite la un izvor aflat în apropierea Constantinopolului.

În toate lăcaşurile ortodoxe de cult de la oraşe şi de la sate, la praznicul închinat Izvorului Tămăduirii se săvârşesc, după rânduială specifică Săptămânii Luminate, slujbe de sfinţire a apei, numită Agheasma Mică.

După slujba de sfinţire, preoţii îi stropesc pe credincioşi cu apă binecuvântată şi cântă troparul: „Mântuieşte, Doamne, poporul Tău şi binecuvântează moştenirea Ta, biruinţa binecredincioşilor creştini asupra celui potrivnic dăruieşte, şi cu crucea Ta, păzeşte pe poporul Tău”.

Trucul cu care bătrânii de la sat aflau cât mai aveau de trăit

Una din tradițiile transmise de la sat ale acestei sărbători descrie un truc, prin care bunicii puteau afla cât mai aveau de trăit. Aceștia își aşezau o cană sub nuc sau soc. Dacă mai apoi găseau pământ pe fundul cănii, acest semn le-ar fi arătat că sfârșitul este aproape. În caz contrar, viața lor avea să continue mai mult timp, potrivit redactia.ro.

Comentarii Facebook