„Turnul din Pisa” - varianta din România. Clădirea se află într-o localitate din Ardeal: „Este un turn mai scund, dar are acel farmec”


La mijlocul drumului dintre Sibiu și Mediaș, în satul Ruși, turiștii pot vedea de la câțiva kilometri turnul înclinat al bisericii evanghelice din localitate. Lăcășul de cult a fost construit în anul 1741, iar alunecările de teren din apropierea bisericii au făcut ca turnul să se încline câteva grade.

Acum 300 de ani, comunitatea saşilor a construit un ansamblu religios, având în centru biserica fortificată. Edificiul care a fost loc de refugiu pentru săteni în timpul luptelor din zonă, a trecut prin grele încercări : în 1846 se prăbușește vârful clopotniței, în 1858 biserica este afectată de un cutremur, apoi turnul este lovit de fulgere în 1944 și 1966. În 1955 și 1968 în apropierea bisericii apar alunecări de teren.

Prima biserică a localității Ruși construită probabil în secolul XIV a fost demolată și reconstruită în 1636. Tot atunci au dispărut și navele laterale și a fost fortificată. Zidul simplu ce înconjoară biserica a fost întărit cu mai multe turnuri, dar numai cel al clopotniții a rezistat. Localnicii spun că în anul 1778 turnul a început deodată să se încline și nu s-a oprit decât după o sută de ani.

turn1.jpeg

„Se vede cu ochiul liber această înclinație mai mare decât cea din Mediaș și chiar mai mare decât cea din Pisa, spun experții, mă rog, la o altă înălțime, este un turn mai scund dar are acel farmec. Pe de o parte, pare aproape periculos, ar putea să cadă, dar experții spun că nu există niciun pericol cel puțin pentru următoarea jumătate de secol nu există acest pericol”, relata Klaus Martin Untch, preot, pentru digi24.ro.

Ruși se află la 23 de kilometri de Sibiu, pe ruta spre cetatea medievală a Sighișoarei, adică Drumul Național 14. Până la biserica cu turnul înclinat este un drum scurt de piatră. Se poate vizită biserica și se poate urcă și în turn, dacă turiștii cer cheia doamnei din sat care are grijă de biserică.  

Desigur, dincolo de exagerări, adevăratul turn din Pisa se află în Italia și este cea mai faimoasă clădire înclinată din lume. Turnul din Pisa are aproape 56 de metri înălțime și o greutate care ajunge până la 14.453 tone. De asemenea, este format din 14.200 tone de marmură albă de Carrara și are 7 clopote, care nu au mai sunat de ani buni, din cauza pericolului de prăbușire.

Comentarii Facebook