Superbul castel-cetate din Gilău și-a redeschis porțile pentru vizitatori! Renovarea spectaculoasei construcții a durat 7 ani


Vești bune pentru turismul clujean! Castelul Castelul Rákóczi-Bánffy și-a redeschis porțile pentru vizitatori, după ce a fost închis 7 de ani pentru renovări.

În spectaculosul castel-cetate au fost investiți 7,12 milioane de euro.

Clădirea a trecut printr-un proces meticulos de restaurare și modernizare, fiind transformată într-un centru cultural multifuncțional.

Deschiderea oficială a avut loc ieri, 17 mai însă turiștii pot participa și azi, în mod gratuit, la diferite evenimente organizate cu ocazia inaugurării, fiind marcate totodată Zilele Porților Deschise.

Screenshot 2024-05-18 092215.png

Programul pentru Sâmbătă, 18 mai 2024:

12:00 - 20:00:

  • Activități medievale pentru copii și adulți, organizate de Compania Salina, incluzând tir cu arcul și arbaleta, jocuri medievale, demonstrații de scrimă, confecționarea de bijuterii și multe altele.
  • Tururi ghidate în limbile maghiară și română
  • Muzică populară din Ţara Călatei
  • Picnic

19:00: Concert 

Castelul Wass-Bánffy (Rákóczi-Bánffy) din Gilău este un monument istoric de importanță națională, situat la aproximativ 20 de kilometri de Cluj-Napoca. 

Cetatea medievală (castrum) de la Gilău este menţionată în documente din anul 1428 („in castro dicti domini nostri episcopi Gyalu”), în timpul episcopului Gheorghe Lépes. Cetatea era centrul unui vast domeniu episcopal format la vest de Cluj, potrivit arhitectului șef al Clujului, Claudiu Salanță.


Comentarii Facebook