S-a deschis sezonul de îmbăiere la „lacul fără fund” - o bijuterie turistică situată la 35 km de Cluj-Napoca! Aici nu se plătește bilet de intrare


Lacul Tarzan este situat în zona Băilor Sărate Turda și este frecventat anual de sute de turiști dornici de bălăceală, în plus apele sale au și proprietăți terapeutice recunoscute la nivel național. Mulți spuneau însă, că acesta nu e pus în valoare suficient, deși are mare potențial turistic. Asta până când situația s-a schimbat radical printr-un proiect de bugetare participativă. 

„Știți ce se poate face prin bugetare participativă? O sa aflați mai multe astăzi, la ora 18, La Terenuri, o analiză francă, dar și cum se poate îmbunătăți considerabil procesul.

De pildă, se poate face prin bugetare participativă unul dintre cele mai bune locuri de baie din Cluj, mai ales ca am inaugurat sezonul de îmbăiere anul ăsta! La Turda, era de ceva vreme 'băltoaca', extrem de sărată, dar abandonată de autorități, mai ales ca era ștrandul municipal lângă, cu taxă, și lacul 'Tarzan', cu acces general. Totuși, Tarzanul e mai pe nebuneală, aici pensionarii vor, firesc, liniște.

Lipseau dușuri, coșuri de gunoi, wc, foișoare, bănci, pontoane solide, nu improvizații, curățenie, gărdulețe care să delimiteze clar locurile de șezut de parcare. 

În urma unui proiect câștigător de bugetare participativă, cu voturi online, dar mai ales offline, seniorii din toată țara se bucură de balta sărată, foarte sănătoasă pentru piele. Și nu doar ei, erau și destui copii din zonă și de vorbit se auzea în trei limbi, română, maghiară ori romani. 

Lacul e decolmatat și mai adânc, curățenia exemplară, iar sarea, oricât de bună e ea, nu mai irită după ce te speli bine. Plus că nămolul în care ne distrăm constant vine mai ușor jos la duș. Toaleta e de bun simt, mai ales când ai copii. Aș merge, dacă e buget, pe toaletă cu spălare automată, nu wc ecologic. Plus că aș mai pune explicații despre sărătura unde suntem, de ce e arie naturală protejată, iar mașinile le-aș muta și mai departe față de gărdulețul actual”, transmite activistul civic clujean Adrian Dohotaru.

Lacul Tarzan are o suprafață de 0.4 ha. și în jur de 19 m adâncime. Mai este numit și „Lacul fără Fund” deoarece, potrivit tradiției, tot ce cade în el nu mai apare la suprafață. Acesta este amplasat pe locația celei mai vechi mine exploatată în perioada secolelor al XII-lea și al XIII-lea și are o legendă interesantă. Se spune că în lac ar fi căzut o căruță trasă de boi, încărcată cu nuntași și comoara de zestre a miresei. Nimic  nu a mai putut fi găsit ulterior ceea ce i-a făcut pe localnici să spună ca lacul nu are fund, se arată în volumul Danei Deac, Legende de pe Valea Ariesului.

„Se pot face mult mai multe prin bugetare participativă și astfel de exemple să se multiplice cât mai tare, dar mai ales în adâncime. Discutăm cum putem face astăzi, la ora 18, La Terenuri, în amfiteatrul cerut de mediul asociativ, alături de civici și candidați la alegerile locale”, a mai punctat Adrian Dohotaru. 

Comentarii Facebook