Piatra lui Dan, de la Tarnița, comparată cu o celebră destinație din Vietnam. Locul era casa ”Corbilor Vorbitori” - FOTO


Piatra lui Dan este cel mai frumos punct de belvedere din județul Cluj, iar turiștii care ajung pe culme și văd lacul Tarnița se gândesc la vederile din Vietnam. 

Accesul spre vârf durează circa o oră, dar priveliștea te lasă rapid fără cuvinte. 

Turiștii compară panorama de la Piatra lui Dan cu minunatele peisaje de la HaLong Bay, din Vietnam, ”sau cu faimoasele stanci norvegiene Preikestolen or Trolltunga, la care am reușit sa ajungem. Forma în forma de potcoava a lacului te face sa te gandesti insa la alt loc, HorseShoe Bend, unde nu am reușit să ajungem încă”, scrie travelista.ro.

Piatra lui Dan se numește de fapt Piatra Corbilor

Piatra lui Dan se numește de fapt Piatra Corbilor, dar un fotograf a apucat să pună pe Google Maps numele lui, ceea ce s-a împământenit. 

În 2017, celebrul Dan, fotograf din Cluj-Napoca, crezând că a descoperit un loc nou... pune un punct pe Google Maps, sub numele de Piatra lui Dan, după numele lui. Și publicând în diferite locuri, clar mai mult ca să se promoveze pe el prin intermediul naturii. Putea foarte simplu să își dea seama, văzând urmele fostului traseu turistic, că exista ceva acolo. Sub Piatra celebră există traseul turistic Banda Albastra, la 200 m în linie dreapta este salvamontul.... la 100 m în linie dreapta este o zonă de hrănit animale, deci fond de vânătoare, la 100 m e Avenul Dobru și, culmea, copacii de pe piatră erau  toaletați cu drujba, ca să se vadă peisajul din 1996, la proiectul abandonat sau blocat de ecologiști! Dar daca el se compară cu Amerigo Vespucci sau cu Einstein.... cum spune chiar el, ce nu are voie sa boteze un loc? Corect până aici…”, a explicat voluntarul la Salvamont-Salvaspeo Cluj, Codrin Roman.

Numele ”Piatra Corbilor” datează de aproape 100 de ani. 

Totul începe cu istoria unei ”colonii de corbi”. Mergând pe firul poveștii. un membru din club face rost de un manuscris, de lucrarea de licență având ca si subiect corbii, scrisă în limba maghiara, din perioada 1903-1906, de la Academia de Agricultura Cluj, adică USAMV de azi, despre faptul ca în Tarnița (Munții Gilăului, Dambul Furilor - Strent ) și la Șuncuiuș (Munții Pădurea Craiului, deasupra Peșterii Napistileu - Bolhac) s-au găsit doua famili mari de corbi, cu particularitatea că pot sa articuleze cuvinte umane, de unde pe urma localnicii vremii, care aveau terenul în acea zona, i-au numit Corbii Vorbitori.

Super, în sfârșit aveam un nume la obiectivul turistic! (mai ales un nume foarte comun, tot în județul Cluj mai este un obiectiv turistic cu acest nume pe Valea Ariesului, la Buru).

Baza de orientare turistică a supraviețuit până 1998-2000, când a luat amploare ecologia și Ong-urile de mediu, în 1997 la o întrunire a ONG de la acea vreme se hotărăște să nu se mai refacă traseul pe la Piatra Corbilor (exista și acel proiect de atunci) pentru a nu periclita zona de cuibarire a păsărilor, având în vedere că corbul este o pasăre ocrotită. Zona este oricum zona tampon a ariei protejate a lacului Tarnița, declarată în 1996 de către Consiliul Județean Cluj”, a mai spus voluntarul, pentru Știri de Cluj.

Ulterior, fotograful Dan a ajuns pe culme și a dat peste cap adevărul istoric. 

57f4d4de2ba378c0d47e3965adfe754b.jpg

Comentarii Facebook