Miercuri 24 Aprilie

FOTO. Satul din Ardeal care pare desprins din povești! Localitatea și-a păstrat farmecul sublim, cu case vechi construite în stil baroc transilvănean


Biertan, în graiul local Ghiertan, este satul de reședință al comunei cu același nume din județul Sibiu. Comuna Biertan este așezată la sud de Târnava Mare, de-a lungul unui lanț de dealuri având înălțimi cuprinse între 388 și 750 m altitudine. 

Localitatea și-a păstrat farmecul, cu case vechi construite în stil baroc transilvănean, cu ziduri groase, fundaţii din piatră, fațade în culori pastel și decoraţii cu motive viticole. Ansamblul arhitectural cu frumoasa cetate fortificată au determinat includerea comunei pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO. 

În sezonul turistic, artizani și apicultori din zonă își expun creațiile si produsele spre vânzare, în piațeta localității, în fața intrării în cetate. Cu siguranță este unul dintre cele mai frumoase locuri de vizitat în Transilvania.

emilia-morariu-VmIkAvcCdPo-unsplash.jpg

Legenda satului Biertan – închisoarea îndrăgostiților 

Biertanul fascinează nu doar cu arhitectura, ci și cu legendele despre comori bine ferecate şi închisoarea îndrăgostiţilor. 

În vestul bisericii de la Biertan se află și Turnul Primăriei. Aici, încă se pot vedea fragmente ale unor decoraţiuni care datează din secolul al XVI-lea. Bastionul închisorii, situat în partea estică, reprezintă locul unde erau închişi, pe o perioadă de o săptămână, cei care doreau să divorţeze. Încăperea în care erau închişi era mică şi nu aveau la dispoziţie decât un pat, o masă, o singură farfurie şi doar câte o furculiţă, şi o lingură, fără cuţit. A fost o modalitate eficientă de a-i împiedica pe oameni să divorţeze, existând un singur cuplu, în cei 300 de ani în care a fost aplicată această metodă, care şi-a dorit să se despartă după perioada de detenţie în acest bastilion.

Comentarii Facebook