O superbă biserică fortificată din Ardeal poate fi vizitată. Priceperea meșterilor zidari de demult îi fascinează pe arhitecții de azi - FOTO


Una dintre cele mai pitorești așezări din Ardeal atrage turiștii cu oferta pe care o are. Cap de listă este superba biserică fortificată din satul Alma Vii, județul Sibiu. 

Renovarea bisericii a durat doi ani, iar vremea bună a permis deschiderea ei spre vizitare. 

Construită acum 700 de ani de sași, mândra biserică fortificată îi uimește și azi pe arhitecți. ”Să construiești așa ceva pe coama unui deal, să poți aduce materialele aici, priceperea meșterilor, timpul de construcție, numărul celor implicați, este unul dintre cele mai grozave monumente din lume!”, a spus arhitectul Jeremy Amos. 

Turnurile și zidurile fortificate ce înconjoară biserica au fost renovate cu 1,2 milioane de euro, în 2016, cu ajutorul fundației ”Mihai Eminescu Trust”. Apoi biserica din cetate a fost renovată cu 500.000 de dolari, oferiţi de Ambasada Americii.

Am găsit așa o grămadă de chestii în jur, de la festivaluri săsești, unde mergi în biserci și se cântă la orgă, la brunch-uri, la cetatea din Alma Vii care tocmai s-a refăcut și e super drăguță”, a spus un turist.

292424130_2281889665296575_4127126707650752969_n.jpg

Gazdele din sat pregătesc bucate pentru cei care vin în vizită de la oraș. ”Am pregătit ciorbă de pui cu tarhon, supă cu tăieţei de casă, friptură și prăjitura cu rubarbă. Noi nu cumpărăm nimic, nici carne de pui, de porc, nici de miel”, a spus Maria.

Prețurile pentru cazările în casele de oaspeți încep de la 125 de lei și pot ajunge în pensiuni și până la 400 de lei. Cei care vor să doarmă în fostele case parohiale evanghelice din satele săsești plătesc de la 50 de lei pe noapte. În întreaga Transilvanie mai există peste 400 de biserici evanghelice ce pot fi vizitate, din care 160 sunt bisericile fortificate.  

Biserica nu putea fi salvată fără investiții străine, care au înțeles importanța acesteia

Biserica săsească se află pe panta unui deal care domină comuna și datează de la începutul secolului al XIV-lea, dar fortificația din jurul ei a fost ridicată aproape două secole mai târziu. La începutul secolului XVI, biserica de tip biserică-sală de mici dimensiuni a fost fortificată prin supraînălțarea corului cu două etaje de apărare accesibile printr-o scară mobilă, ultimul susținut pe console de piatră profilate ce deschid între ele guri de smoală.

Orga bisericii, construită în 1840, este amplasată în capătul de vest al sălii, prilej cu care a fost ridicată și o mică anexă care îi găzduiește foalele.

În 1966 s-a încheiat o masivă restaurare, care a redat cetății aspectul inițial, înlăturând unele adăugiri moderne.

alma-vii-sibiu-1-wjqq.jpg

Proiectul ”Centrul de interpretare a culturii tradiționale Alma Vii – Reabilitarea și refuncționalizarea incintei fortificate” a început în luna aprilie a anului 2015 și a fost implementat de către Fundația Mihai Eminescu Trust (MET) și partenerul său, Institutul Norvegian pentru Cercetarea Patrimoniului Cultural. Recepția lucrărilor desfășurate în decursul unui an pentru restaurarea incintei fortificate a bisericii evanghelice din Alma Vii s-a făcut pe 29 august 2016.

În 2019, SUA au finanțat prin Fondul Ambasadorial pentru Conservarea Obiectivelor Culturale al Departamentului de Stat proiectul de restaurare a complexului bisericii fortificate din Alma Vii, cu 500.000 de dolari, transmiși prin ambasadorul Hans G. Klemm. Acesta a precizat că „Proiectul nu vizează doar o clădire, ci este o investiție în comunitatea din Alma Vii”.

Foto: Alma Vii - Centru de interpretare a culturii tradiționale

Comentarii Facebook