Gesturi ofensatoare din întreaga lume


Plănuiești o excursie într-o țară în care nu ai mai fost? Unul din cele mai importante lucruri pe care trebuie să le faci înainte de a pleca într-o călătorie este să te documentezi despre cultura și obiceiurile țării în care vrei să mergi. Acest lucru este deosebit de important atunci când vine vorba de gesturi. De ce? Ei bine, gesturile sunt un limbaj universal pe care fiecare dintre noi îl folosim în viața de zi cu zi. Acestea sunt o parte importantă a culturii și identității noastre.

Totuși, există gesturi care sunt ofensatoare într-o țară dar în alta nu. De aceea este important să sesizezi aceste nuanțe atunci când călătorești în străinătate. Nu vrei să jignești oamenii și să provoci probleme serioase ce ți-ar putea strica o vacanță de vis. Dar nu ai de ce să te temi! În acest articol, îți vom arăta cele mai întâlnite gesturi ofensatoare din jurul lumii.

Semnul păcii “V”: nu întoarce mâna

Semnul “V” format cu două degete este recunoscut în general ca un simbol al păcii. Cum ai putea greși folosind un astfel de simbol?

Probabil ai auzit că în țările actualului sau fostului Commonwealth (Marea Britanie, Noua Zeelandă, Australia) acest semn întors poate fi văzut ca echivalentul gestului de a arăta degetul mijlociu.

Dar asta nu este tot! Cel mai bine ar fi să eviți acest simbol dacă plănuiești să vizitezi:

  • Orientul Mijlociu
  • America de Sud
  • Asia

De ce?

În unele culturi native americane, simbolul păcii este considerat a fi un semn de lipsă de respect, în timp ce în Orientul Mijlociu acesta este adesea perceput ca un simbol al imperialismului vestic. Mai mult, în unele culturi asiatice, este văzut ca un semn de slăbiciune.

Dacă nu ești sigur de semnificația semnului păcii într-o anumită cultură, cel mai bine ar fi să nu îl folosești deloc.

Semnul “OK”: chiar este OK?

Semnul "OK" este un gest simplu pe care majoritatea oamenilor îl folosesc zilnic. Cea mai cunoscută formă a sa se obține unind degetul arătător cu degetul mare astfel încât să formeze un cerc. Cu greu ti-ai putea imagina că acest semn poate însemna ceva greșit.

Totuși ar trebui să fii precaut atunci când călătorești spre următoarele destinații:

  • În Brazilia, semnul "OK" este adesea folosit ca o insultă, asemănătoare cu a arăta cuiva degetul mijlociu.
  • În Statele Unite ale Americii este adesea folosit ca simbol al supremației albe. Dacă nu cunoști întregul context al situației în care te afli, cel mai bine este să eviți folosirea acestui semn.

De asemenea, acest gest poate fi ofensator aproape oriunde, în funcție de contextul în care este folosit. De ce? Uneori a arăta cuiva semnul “OK” poate fi interpretat ca fiind un gest sarcastic, ex. dacă este vorba de un subiect sensibil.

Semnul degetului mare ridicat: aprobare sau înjurătură?

Te-ai putea gândi că semnul degetului mare ridicat este un mod inofensiv prin care îți poți arăta aprobarea sau suportul.

În mod surprinzător, sunt multe țări în care interlocutorii s-ar putea simți ofensați de acest semn! Mai bine notează-ți aceste destinații, dacă plănuiești să le vizitezi vreodată:

  • Grecia
  • Iran
  • Irak

În aceste culturi, gestul “degetului mare ridicat” poate fi văzut ca o insultă similară aceleia de a arăta degetul mijlociu.

Acest lucru te-ar putea surprinde , mai ales când vorbim despre țări europene. Și asta nu e tot, pentru că dacă plănuiești să vizitezi țări precum Italia și Grecia, ar trebui să te aștepți chiar la mai multe astfel de exemple! Ambele culturi sunt cunoscute pentru stilul lor bogat de exprimare, care folosește multe gesturi. Nu toate gesturile pot fi interpretate așa cum crezi tu.

Așa că citește acest articol în continuare pentru a putea evita capcane culturale de acest gen și pentru a nu îți jigni interlocutorii atunci când călătorești în străinătate.

a7hhXgy4vbyr7uf.jpg

Degetele încrucișate: nu sunt întotdeauna un semn de noroc

Ai de gînd să vizitezi Vietnamul? Această frumoasă țară din Asia devine din ce în ce mai populară printre turiști.

Este important să remarcăm că în cultura vietnameză există unele diferențe față de ce am considera noi un comportament adecvat. Există un gest anume pe care ar trebui să îl eviți când te afli aici.

Semnul degetelor încrucișate este considerat în general o urare de noroc. Dar nu și în Vietnam, unde acest gest este considerat nepoliticos pentru că seamănă cu părțile intime. Așadar, dacă plănuiești să călătorești în Vietnam, ai grijă să nu îl folosești, în special în preajma copiilor și bătrânilor.

Și dacă te întrebi dacă te-ai putea descurca în Vietnam, nu te teme, ia cu tine un traducător instant de la Vasco și vei putea înțelege tot ce este scris pe semne, meniuri sau programul magazinelor.

Coarnele diavolului: semn al răului sau protecție împotriva acestuia?

Nu există o interpretare clară a acestui semn și depinde foarte mult pe cine întrebi și unde te afli. În unele subculturi, semnul coarnelor diavolului este privit ca un simbol al forței și al puterii, în special în rândul fanilor muzicii rock.

Totuși, în multe culturi, acest semn este văzut ca un semn al răului ce face referire la Anticrist. Acest lucru este valabil în special în țările cu o puternică moștenire și istorie creștină, cum ar fi:

  • Spania
  • Ungaria
  • Polonia

Paradoxal, în alte țări acest semn este văzut ca un semn de protecție împotriva răului.

Te simți confuz? Ei bine, așa se vor simți și interlocutorii tăi dacă folosești acest semn fără să ai un motiv bun. Așadar, în afara concertelor rock, este mai bine să eviți folosirea acestui semn!

A clătina din cap în semn de negare: până și acest semn poate fi interpretat greșit

Știai că în unele culturi a clătina din cap în semn de negare înseamnă de fapt aprobare?

Pentru a evita confuzia (și eventualele situații stânjenitoare) amintește-ți acest lucru când călătorești în una din aceste țări:

  • Bulgaria
  • Grecia
  • Turcia

Dacă ai afaceri în una din aceste țări ai grijă să ții cont de acest aspect. Deși sună ca o greșeală inofensivă poate avea repercursiuni grave în cadrul comunicării.

8ru1rwmkd2hscrl.jpg

Semnul “Vino aici”: ne-am fi dorit să nu fie așa ambiguu

Semnul “Vino aici” este o modalitate universală de a invita pe cineva să se apropie. Este folosit în special de copiii care vor să își cheme prietenii la joacă dar și de adulți atunci când vor să atragă atenția altora.

Chiar dacă semnul de “vino aici” este văzut adesea ca fiind unul drăguț, există un loc în care acest semn este văzut ca foarte jignitor atunci când este făcut în fața cuiva… și acest loc este frumosul și minunatul Filipine!

De ce este jignitor? Pentru că dacă vrei vrea să vizitezi Filipine, ar trebui să ții minte că acest gest este folosit în mod normal pentru a chema un câine, și astfel este perceput ca o lipsă de respect față de ceilalți.

Ca să nu mai spunem că aproape oriunde în lume, poate fi perceput de către interlocutorul tău ca un gest cu conotații sexuale. Este de bun simț să eviți acest gest în toate conversațiile.

Mountza: nu folosi acest semn

Întinderea palmei către cineva este un gest universal care te poate ajuta să comanzi 5 bucăți dintr-un anumit lucru sau pentru a oferi un refuz blând.

Totuși, în anumite culturi, un semn "mountza" este folosit ca un gest de dispreț sau respingere.

Ar trebui să eviți să îl folosești în:

  • Grecia
  • Țările din Orientul Mijlociu
  • majoritatea țărilor africane

Dar de ce este considerat ofensator acest gest?

Oamenii din aceste culturi cred că “mountza” sugerează că persoana respinsă cu acest gest este considerată proastă, lipsită de valoare sau care nu merită respectul.

Desigur nu vrei ca nimeni să se simtă astfel așa că ai grijă să nu folosești gestul în acele regiuni!

Mâinile în buzunare: ești relaxat sau pur și simplu nu îți pasă?

Poate părea ca un gest destul de inofensiv, pe care îl facem în mod special atunci când ne simțim relaxați și în siguranță.

Totuși acesta este considerat ca un semn de lipsă de respect în multe țări.

Verifică unde este mai bine să eviți acest gest:

  • dacă mergi în Marea Britanie
  • în Germania
  • sau Japonia

Ai grijă ținutul mâinilor în buzunare poate fi considerat nepoliticos și în unele țări europene și asiatice. Cel mai bine ar fi să eviți cu totul acest gest, mai ales dacă te afli într-un mediu profesional.

Concluzii

Este de remarcat faptul că, deși toate gesturile menționate în acest articol nu sunt universal valabile ca fiind jignitoare, cu siguranță există momente când ar putea fi.

Așa că, dacă vei călători în afara țării asigură-te că știi câte ceva despre obiceiurile locale. Astfel vei putea face o primă impresie bună și vei putea evita eventualele neînțelegeri sau conflicte.


Comentarii Facebook