FOTO. Giuvaerul din inima Ardealului: E un loc de poveste unde în urmă cu peste 200 de ani se ţineau baluri fastuoase!


Restaurat, castelul de la Sâncrai se prezintă acum în toată splendoarea sa, ca în urmă cu 200 de ani, când a fost construit. Petrecerile fastuoase de altădată au fost înlocuite cu evenimente culturale moderne. Povestea castelului de la Sâncrai - Aiud începe în secolul XIX și este legată de cea a familiilor nobiliare Kemeny și Banffy.

Familia Kemeny a construit acest castel, iar ulterior imobilul a ajuns la familia nobiliară Banffy din Transilvania. Castelul este localizat la o oră distanță de municipiul Cluj-Napoca, în comuna Sâncrai din Județul Alba. Prima etapă de extindere a castelului a avut loc în anul 1890, când s-a construit corpul de sud-vest și turnul acestuia, care au o expresie stilistică de baroc târziu, ușor eclectic, cu accente neoclasice, conform aiudulmeu.ro.

Turnul de nord-vest, corpul pentagonal de nord-est și corpul lateral de nord,  au dat o formă nouă vechiului castel, însă data celei de-a doua etape de extindere nu este cunoscută cu exactitate.

Destinația clădirii a fost schimbată, în anul 1947, în azil de copii cu dizabilități, iar clădirea a suferit mari transformări interioare și exterioare, majoritatea de natură să deformeze aspectul inițial, dar mai ales să ducă la degradări majore, datorate lipsei de profesionalism în intervenții. 

ss.jpeg

Restaurarea castelului a început în anul 2011 și a fost finanțată de către Consiliul Județean Alba.

Experții au încercat să pună în valoare detaliile care s-au păstrat neatinse de‑a lungul anului și s-au deschis spre utilizare publică noi spații, înainte nefuncționale, precum mansarda, devenită astăzi zonă expozițională. Un asemenea detaliu original din arhitectura castelului s-a păstrat pe scara care duce în turnul octogonal; aceasta are un parapet din fier forjat cu un desen floral extrem de elaborat și decorativ, autentic și reprezentativ pentru stilul Art Nouveau. 

De acum, acest element se regăsește în sigla noului Centru Cultural Castel Sâncrai, un simbol care pune în valoare tradiția locală și promovează un viitor dedicat eleganței, culturii și excelenței. 

Castelul se află în apropiere de malul râului Mureș, în localitatea Sâncrai din județul Alba, iar suprafața imobilului are peste 700 metri pătraţi.

Comentarii Facebook