FOTO. Destinația turistică din Ardeal care se schimbă radical! Priveliștile superbe nu vor mai fi afectate de tarabele apărute ca ciupercile după ploaie


Una dintre cele mai cunoscute și vizitate destinații din Cluj va avea în curând o altfel de înfățișare. Autoritățile locale vor să o reamenajeze în totalitate. Turiștii care au fost aici se declară încântați de planul propus, nu și comercianții din zonă.

Zeci de mii de oameni vizitează anual Cheile Turzii, unul dintre cele mai populare obiective turistice din Cluj. Înainte de intrarea în rezervaţia naturală, turiştii sunt întâmpinaţi de tarabe şi chioşcuri cu de toate. Autorităţile judeţene vor să schimbe foaia. Zona va fi complet reamenajată, scrie Observator.

Comercianţii care acum sunt răsfiraţi vor fi obligaţi să se mute într-o singură zonă aleasă de autorităţile locale unde căsuţele şi tarabele vor fi identice. Vânzătorii nu sunt prea încântaţi.

chei3.jpeg

Afacerea mea am început-o acum 10 ani. În fiecare an tot se schimbă. Alte investiţii, alte investiţii. Ar trebui să se reglementeze odată pentru totdeauna, să se facă ceva. Să ştie fiecare om când începe un sezon, să ştii cu ce să începi”, a transmis un comerciant pentru sursa citată.

Turiştii în schimb aplaudă schimbările, pentru că astfel va fi mai mult spațiu, dar și mai multă curățenie.

Fiecare face cum vrea, cum îl apucă îşi deschide când vor, se duc când vor, unul mai încolo, unul mai încoace. Ar fi o treabă foarte bună dacă ar face”, a punctat un turist.

Cheile Turzii - destinație de weekend pentru cei care vor să se deconecteze de oraș

Nu mai este un secret pentru nimeni faptul că România are o mulțime de locuri spectaculoase, care de-abia așteaptă să fie vizitate și admirate.

Printre acestea se numără și Cheile Turzii, un defileu ”săpat” de râul Hășdate în Munții Trascău, prin erodarea rocilor de calcar. Are o lungime de peste 1.350 de metri și o înălțime de 200 de metri.

Dacă ajungeți aici, veți putea admira un peisaj de poveste: stânci înalte și abrupte, peșteri, arcade, dar și o mulțime de plante, fluturi sau animale.

Peste valea Hășdate s-au format patru punți: Podul Peșterilor, Mijlocul Cheii, Vizuina spălată și Portița Cheilor. De asemenea, se cunosc în Cheile Turzii aproximativ 50-60 de peșteri, arcade (resturile peșterilor prăbușite) sau firide, in general au dimensiuni mici (8 depășesc 20 m lungime, cea mai mare atingând 123 m).

Peștera "Cetățeaua Mare" (”Peștera lui Balica”) se află lângă Podul Peșterilor, pe partea dreapta a văii Hășdate. Aici s-a adăpostit o perioadă haiducul Nichita Balica, din Petreștii de Jos, care a participat la revolta antiaustriacă a Curuților. Pe versantul opus, pe malul stȃng al văii, se găsește peștera ”Cetățeaua Mică”.


chei2.jpeg

Comentarii Facebook