Miercuri 11 Septembrie

Cheile Turzii - destinație de weekend pentru cei care vor să se deconecteze de oraș


Cheile Turzii se află în județul Cluj, la doar 6 kilometri de municipiul Turda, de-a lungul văii Hășdate. Această rezervație naturală, protejată de UNESCO, vă oferă diferite obiective turistice, pe care, dacă le veți vizita, cu siguranță nu le veți uita prea curând.

Obiective turistice în Cheile Turzii

cheile-turzii-642x335.jpg

Nu mai este un secret pentru nimeni faptul că România are o mulțime de locuri spectaculoase, care de-abia așteaptă să fie vizitate și admirate.

Printre acestea se numără și Cheile Turzii, un defileu făcut de Valea Hașdatelor în Munții Trascău, prin erodarea rocilor de calcar. Are o lungime de peste 1.350 de metri și o înălțime de 200 de metri.

Dacă ajungeți aici, veți putea admira un peisaj de poveste: stânci înalte și abrupte, peșteri, arcade, dar și o mulțime de plante, fluturi sau animale.

Peste valea Hășdate s-au format patru punți: Podul Peșterilor, Mijlocul Cheii, Vizuina spălată și Portița Cheilor. Cheile Turzii reprezintă locul ideal pentru a vă petrece timpul în mijlocul naturii, fără să aveți cum să vă plictisiți.

circ_media_273.jpg

Există foarte multe trasee pe care le puteți face, dar și diferite obiective turistice pe care să le vizitați.

Sunt peste 50 de peșteri în zonă, dintre cele mai cunoscute fiind Peștera Cetățeua Mare, aflată pe partea dreaptă a văii Hășdate, și Peștera Calastar, situată în cel mai înalt punct al cheilor.

Dacă sunteți pasionați de alpinism, puteți ajunge la Grota lui Hill, situată între peretele Ciorilor și peretele Porumbeilor.

Una dintre cele mai apreciate obiective turistice din Cheile Turzii este Biserica de lemn din Livada.

250px-LivadaCJ_(69).jpg

O găsiți în comuna Petreștii de Jos, din Cheile Turzii. Biserica a fost construită în 1842 și impresionează prin clopotnița cu foișor pe două nivele.

Un alt obiectiv turistic aflat pe lista monumentelor istorice din Cluj este și Biserica Unitariană Petreștii de jos, care a fost ridicată în 1796.

Dacă sunteți un mare fan al naturii, puteți vizita Rezervația naturală Cheile Turzii, unde veți găsi peste 1.000 de specii floristice și plante rare, cum ar fi usturoiul sălbatic, piciorul cocoșului, garofița albă sau omagul.

Propunere de traseu în Cheile Turzii

Photo20_22.jpg

Cel mai scurt traseu turistic din Cheile Turzii durează aproximativ 3 ore, între Cheile Turzii și Ciucaș. Puteți să mergeți însă și pe traseul Circuitul Cretelor Cheilor, pe traseul Cheile Turzii - Cheile Turului - Tureni, care are 10 kilometri, pe traseul de 29 de kilometri Cheile Turzii - Deleni - Cabana Făget - Cluj sau, pentru cei mai curajoși și pregătiți, din punct de vedere fizic, pe traseul Cheile Turzii - Iara - Cabana Muntele Băișorii, care are 40 de kilometri.

Photo12_12.jpg

Dacă vă plac sporturile extreme, puteți chiar să zburați cu parapanta în Cheile Turzii, pe Culmea Sandului.


Comentarii Facebook