FOTO. Comuna din Ardeal care are de 100 de ori mai mulţi vizitatori decât locuitori! E un „diamant” turistic al Transilvaniei, imagini sublime


O comună din Ardeal are vizitatori de 100 de ori mai mulți decât locuitori. Este cazul comunei Rimetea, din județul Alba, acolo unde vin anual 100.000 de turiști. Astfel, cei 1.000 de localnici au ajuns să trăiască de pe urma turismului. 

La mai puțin de 60 km de Cluj-Napoca, o oază de liniște se ascunde în județul Alba. Comuna Rimetea este un veritabil diamant turistic. Situată aproape de graniţa cu judeţul Cluj, Rimetea (Torockó) este un loc unic în România, satul este un exemplu perfect al faptului că salvarea unui patrimoniu poate deveni motor de dezvoltare pentru localitățile mici. 

p1.jpeg

Așezată la poalele masivului Piatra Secuiului, comuna Rimetea atrage ca un magnet atât turiști români, cât și străini. Cei care vin aici caută atmosfera liniștitoare a locurilor, dar și bucătăria tradițională, cel mai căutat fiind gulașul unguresc. Deși este o localitate cu doar 1000 de locuitori, Rimetea se laudă cu 43 de pensiuni.

Rimetea, satul magic din Ardeal unde soarele răsare de două ori

p2.jpeg

Comuna Rimetea este un veritabil diamant turistic, arhitectura rurală și peisajele mirifice creează o simbioză perfectă în această micuță localitate de la poalele Munților Trascău. Însă, magia acestui loc nu se rezumă doar la aceste două lucruri. Turiștii care vizitează această zonă în primele luni de vară, pot observa un fenomen unic. În Rimetea, soarele „răsare” de două ori.

2 ori.jpeg

Foto: Alba 24

Nu, fenomenul nu este o iluzie optică, ci ține mai degrabă de relieful zonei. Zecile de creste ale Pietrei Secuiului se află la est (Răsărit) de Rimetea, însă două din ele sunt cu mult mai înalte decât celelalte. De fapt, ele se înalţă atât de mult, încât soarele răsare după prima creastă şi dispare în spatele celei de-a doua (care blochează lumina răsăritului) urmând apoi să răsară din nou, lucru care generează acest fenomen și cucerește privirea turiștilor ce explorează zona în această perioadă a anului.

Abia când soarele depășește Piatra Secuiului se poate spune că a răsărit, la Rimetea. Dublul răsărit al soarelui are loc numai pe timp de vară, la sfârșitul lui iunie și pe parcursul lunii iulie.

Comentarii Facebook