Miercuri 24 Aprilie

Cinci atracții turistice din Munții Apuseni pe care este musai să le vizitezi! Priveliștea îți taie respirația, sunt unice


Munții Apuseni sunt lanțul muntos din Transilvania, parte a Carpaților Occidentali ce sunt caracterizați de un relief carstic și cuprind peste 400 de peșteri și mai multe chei. Peisajele Munților Apuseni sunt spectaculoase, cu creste împădurite și văi adânci sculptate de râuri. Aici, se pot admira cascade, chei, peșteri și lacuri alpine, totul completează frumusețea acestei regiuni într-o simbioză perfectă. 

Apusenii sunt munți tineri compuși în general dintr-un mozaic de roci, predominant calcare, din acest motiv și numărul mare de peșteri, defilee și chei existente în zonă.

Galeriile Romane de la Roșia Montană 

rosia.jpeg

Localitatea Roșia Montană este prima localitate atestată documentar din România. Aici s-au descoperit în jur de 100 de kilometri de galerii romane unice în lume. În prezent. Într-o vizită la Galeriile Romane de la Roșia Montană poți vizita Muzeul Mineritului, dar și Aurul Apusenilor, centrul localității cu o mulțime de clădiri istorice.

pestera.jpeg

Cascada Pișoaia și Dealul cu Melci

cas.jpeg

Rezervația peisagistică mai este denumită și Cascada Vălul Miresii deoarece, conform legendei, aici în trecut veneau fetele nemăritate într-o anumită zi din an, iar după lăsarea serii, prin surâsul apei, ele puteau auzi numele flăcăului ce le va lua de soție. 

O altă legendă a cascadei este faptul că un cuplu tânăr format dintr-un băiat ce provenea dintr-o familie săracă și o fată dintr-o familie bogată a fost despărțit de părinții fetei, iar aceasta s-a aruncat de pe stânci. De atunci apa curge necontenit și se spune că reprezintă lacrimile de tristețe ale fetei pentru iubirea neîmplinită.și este locul din Apuseni care oferă un adevărat spectacol creat de natură.

Groapa Ruginoasa 

groapa.jpeg

Groapa Ruginoasă, canionul din Munţii Apuseni. Unică în Europa datorită modului în care s-a format, groapa de culoare roşiatică înconjurată de munţi şi pădure este ca o "rană" deschisă în inima stâncilor. Groapa Ruginoasă este o formaţiune spectaculoasă formată de torenţi puternici de apă care înghit şi acum pământul care o înconjoară.

Procesul de eroziune activ a scos la suprafață straturile de curartite de culoare roșiatică. Un obiectiv turistic ce poate fi vizitat fie pe jos, într-un traseu montan de 800 de metri, fie cu mașina pe un drum forestier.

Lacul Tarnița 

tarnita.jpeg

Lacul de acumulare din județul Cluj care a devenit unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din România. Are o suprafață de aproximativ 215 hectare și este poziționat între comunele Mărișel, Gilău și Rasca. Este locul perfect atât pentru pescuit, cât și pentru sporturi precum schi nautic sau plimbări cu barca.

Casa memorială Avram Iancu 

casa.jpeg

O casă tipic moțească construită de părinții lui Avram Iancu care astăzi este un adevărat complex deschis turiștilor. Aici au fost construite anexe care au servit drept săli de clasă pentru școala primară din satul Incești. Vei putea descoperi o mulțime de obiecte populare moțești specifice zonei, dar și unelte și obiecte vestimentare din zonă.

Comentarii Facebook