Cheile Tureniului- Perla ascunsă a munților Clujului/ Ce drumeție extraordinară puteți face prin minunile Cheilor Tureniului, la doar 20 km de Cluj


Cum vremea se anunță perfectă pentru drumeții în acest weekend, să bați cărările munților din apropierea Clujului în următoarele două zile, pare alegerea perfectă. 

Dacă vreți o excursie de o zi la câțiva pași de Cluj-Napoca, în care să vă și relaxați, dar să fie și o provocare, în același timp, Cheile Tureniului sunt exact locul potrivit. Alternând traseu simplu, cu bucăți de drum cu provocări, este exact ceea ce vă va face perfectă o zi de weekend. 

Pășind cu hotărâre pe potecile muntelui, o să simțiți că parcă ați intrat într-o altă lume. Printre stânci înalte și păduri dese, Cheile Tureniului o să vă surprindă cu misterul lor și cu frumusețea sălbatică a naturii.

cheile tureniului 1.jpg

Situate între localitățile Tureni și Copăceni din județul Cluj, aceste chei, cunoscute și sub numele de Cheile Turenilor, Cheile Turului sau Cheile Copandului, reprezintă nu doar o atracție turistică, ci și o comoară arheologică de importanță națională.

Cu doar 23 de kilometri distanță de Cluj-Napoca, daca vii pe drumul european E81 aceste chei au fost mereu un refugiu pentru cei în căutare de aventură și cunoaștere.

cheile tureniului 2.jpg

Înălțându-se până la aproximativ 150 de metri și întinzându-se pe o lungime de doar 2 kilometri, aceste chei ascund în pietrele lor istorii vechi de secole. Pârâul Racilor își croiește drum printre ele, formând cascade mici și liniștindu-le cu apele sale cristaline. Peșterile adânci, martore ale trecutului, au fost locuite în perioada secolelor V-XII, păstrând în piatra lor amintiri ale vechilor locuitori.

cheile turenilor 3.png

În ciuda popularității crescânde, natura și-a păstrat intactă sălbăticia. Într-o lume plină de tehnologie și agitație, aici timpul pare să se oprească în fața frumuseții pure. Cântecul păsărilor, dansul fluturilor și miresmele florilor îți învăluie simțurile, te purifică și te reconectează cu esența simplă a vieții.

Dar nimic în această călătorie nu este lipsit de provocări. Traseul prin Cheile Tureniului poate fi un test pentru minte, corp și suflet. O să ai parte de blocaje și obstacole, dar cu determinare sigur le vei depăși, pentru că nu sunt de netrecut. 

cheile turenilor 4.png

Echipamentul potrivit este crucial. Haine sport lejere, încălțăminte de munte și mănuși pentru protecție sunt must-have-uri. Însă, cel mai important, trebuie să ai curajul de a înfrunta provocările și de a ne lăsa învăluiți de spiritul aventurii.

Așadar, pentru cei care caută să își pună la încercare limitele și să descopere misterele pământului, Cheile Tureniului sunt cu siguranță o destinație de neratat. O incursiune în inima Munților Clujului, unde fiecare pas va fi o încântare pentru trup și suflet. 


cheile turenilor 5.png

Comentarii Facebook