Castelul din Gilău şi-a redeschis porţile după renovare! Peste 1000 de turiști au vizitat bijuteria istorică a Transilvaniei în acest weekend


În acest weekend, peste o mie de persoane au trecut pragul Castelului din Gilău, care și-a deschis oficial porțile după renovare.

„Este o zi fantastică! Am cumpărat castelul acum 10 ani și atunci părea că această clădire cu un trecut istoric impresionant ar putea ajunge ușor în ruină. Astăzi, suntem aici și vedem cum castelul din Gilău strălucește din nou în toată splendoarea sa de odinioară. Este incredibil că am reușit să realizăm acest lucru. Suntem martorii unui efort supraomenesc”, a declarat Elek Nagy, președintele fondator al Fundației „Tradiții Transilvănene”.

Castelul din Gilău își are începuturile în secolul al XIII-lea, când surse scrise menționează deja o curte nobiliară aici, ca unul dintre centrele întinsei moșii a episcopilor Transilvaniei, situată la vest de Cluj. Prima mențiune documentară a centrului domeniului episcopal (curia) din Gilău datează din 1373. Cea mai veche parte a castelului din Gilău, reședința episcopului, a fost construită la începutul secolului al XV-lea. Planul actual al castelului, cu formă pătrată și întărit cu turnuri cilindrice la colțuri, a fost realizat în anii 1540, când, din cauza înaintării turcilor, Statileo János, unul dintre ultimii episcopi catolici medievali din Transilvania, a construit o cetate modernă. 

În Evul Mediu, cetatea și moșia care aparțineau episcopiei Transilvaniei și-au schimbat frecvent proprietarii. În perioada domniei celor doi principi Rákóczi, castelul a fost transformat într-una dintre cele mai spectaculoase reședințe princiare din Transilvania, un palat confortabil cu modificări semnificative la clădirile interioare și fortificații. Castelul a funcționat ca una dintre cele mai importante reședințe ale principilor Rákóczi până în anii 1660, apoi a fost preluată de Dénes Bánffy pentru familia sa. În anii 1830-1840, castelul a căpătat forma actuală, însă a fost distrus parțial de un incendiu în 1861 și reconstruit după 1871. Naționalizat în perioada comunistă, castelul a funcționat ca școală pentru copii cu dizabilități între 1972 și 2002. 

În 2012, castelul a fost restituit fiului ultimului proprietar, Tamás Barcsay, profesor de istorie stabilit în Canada. Doi ani mai târziu, Elek Nagy, un om de afaceri cu multiple legături clujene, a cumpărat castelul monument istoric, pe care mai apoi l-a donat Fundației „Tradiții Transilvane”. 

„Acest castel a îndeplinit timp de secole funcții de apărare, devenind ulterior o reședință reprezentativă pentru numeroase personalități importante ale istoriei maghiare. Sarcina noastră este clară: trebuie să păstrăm această moștenire, iar intențiile mele sunt ca viitorul castelului din Gilău să nu excludă pe nimeni, ci să includă lumea dinafară zidurilor sale. Cred că acest loc poate deveni un complex cultural remarcabil și de înaltă calitate, reprezentând în mod demn moștenirea noastră culturală comună, aici, în inima Transilvaniei. Castelul din Gilău va fi un loc al întâlnirii culturilor. Aici, în Europa Centrală și de Est, depindem unii de alții. Recunoscând acest lucru, trebuie să cooperăm și să planificăm împreună viitorul”, a mai spus Elek Nagy.

Comentarii Facebook