Castelul Bánffy își deschide larg porțile în acest weekend. Vezi programul complet al activităților pentru copii și adulți. Intrarea este gratuită!
Ziua Porților Deschise la Castelul Bánffy din Bonțida: o călătorie în timp pentru toată familia
Castelul Bánffy din Bonțida, județul Cluj, își deschide larg porțile duminică, 18 mai, între orele 11:00 și 17:00, invitând publicul la o zi specială dedicată culturii, meșteșugurilor tradiționale și poveștilor din trecut. Accesul este gratuit, iar programul bogat promite experiențe memorabile pentru toate vârstele.
Vizitatorii vor putea explora nu doar încăperile istorice ale castelului, ci și o serie de expoziții tematice precum „Câmpurile de forță ale lui Miklós Bánffy”, „Statuile pierdute ale Castelului Bánffy”, precum și „Castele și cetăți de pe Valea Someșului”. Pentru o incursiune senzorială, Experience Room și Cabinetul de Curiozități oferă activități interactive și ateliere dedicate aromelor epocilor trecute.
Copiii vor avea parte de ateliere de decorare a turtei dulci, jocuri de societate și activități creative, în timp ce întreaga familie se poate bucura de demonstrații de meșteșuguri tradiționale – de la pietrărie la restaurarea mobilierului – susținute de maeștrii implicați în lucrările de restaurare ale castelului.
Pasionații de istorie și cultură vor aprecia programul divers, care include:
-
spectacole în limba maghiară și română (literatură, teatru, muzică clasică),
-
vizite ghidate în ambele limbi (română la ora 13:00 și maghiară la 14:45),
-
proiecția documentarului „Din Transilvania până în Maroc”, dedicat contesei Katalin Bánffy, urmat de o discuție cu realizatoarea filmului și membri ai familiei Bánffy.
Printre invitații speciali se numără interpreți de operă și operetă din Cluj-Napoca, autori, actori și profesori universitari, iar atmosfera va fi completată de Cortul Cavalerului cu jocuri medievale și prezentări de instrumente istorice.
Iată programul integral pentru Ziua Porților deschise la Castelul Banffy, din Bonțida, județul Cluj:
11.00 – 17.00 Expoziții:
• Câmpurile de forță ale lui Miklós Bánffy – aripa de vest a clădirii principale (max. 10 vizitatori deodată)
• Experience Room – turnul clădirii bucătăriei (max. 5 vizitatori deodată)
• Expoziția digitală Statuile pierdute ale Castelului Bánffy de la Bonțida – capelă
• Castele și cetăți de pe Valea Someșului – etajul clădirii principale
11.00 – 15.00 Atelier deschis al meseriilor tradiționale în construcții: pietrărie, tencuieli decorative, zidărie, tâmplărie tradițională și restaurare de mobilier; demonstrație a maiștrilor care lucrează la restaurarea Castelului Bánffy de la Bonțida – curtea de onoare
11.00 – 14.00 Programe pentru copii: atelier de decorare turtă dulce, jocuri de societate (jenga, badminton etc.), ateliere de artizanat: realizare de marionete și „dreamcatcher”-e – curte
11.00 – 14.00 Condimente și mirosuri ale epocilor trecute, workshop interactiv (Cabinetul de Curiozități) – curte
11.00 – 17.00 Cortul cavalerului și jocuri medievale: mersul pe picioroange, jocuri de îndemânare, scrimă, prezentare de instrumente muzicale medievale – curte
12.00 Prezentare de carte pentru copii (+10) Szamosparti Hollywood (Hollywood de pe malul Someșului) și discuție cu autorul Balázs Zágoni, întreabă: Andi Molnár (program în limba maghiară)
– clădirea Miklós
13.00 Spectacol prezentat de Yorick Studio din Târgu-Mureș: Trezirea Trupei Székely, memoria și moștenirea lui Elek Benedek – proză, poezii și cântece populare cu acompaniament instrumental (program în limba maghiară)
Interpreți: Orsolya Bardócz, povestitoare, scriitoare, interpretă
Botond Benedek H., actor, realizator radio, jurnalist
Aba Sebestyén, actor, regizor, conferențiar universitar la Universitatea de Arte din Târgu-Mureș
János Benedek H., filolog, lider orășenesc
– capelă
13.00 Vizită ghidată în limba română – pornire de la clădirea porții
14.30 Spectacol de arii și duete de operă și operetă susținut de Stația Teatru / Muzical din Cluj-Napoca, program: Die lustige Witwe, Il barbiere di Siviglia, La Traviata, Cosi fan tutte și Don Giovanni (program în limba română)
Interpreți: Cristina Tureanu, mezzo-soprană
Paula Maria Seichei, soprană
Adonis Tanța, bariton
Larisa Pentea, pian
– clădirea principală
14.45 Vizită ghidată în limba maghiară – pornire de la clădirea porții
16.00 Proiecție de film și discuție: Erdélytől Marokkóig (Din Transilvania până în Maroc), film-portret de Judit Spitzer despre contesa Katalin Bánffy (filmul va fi disponibil cu subtitrare în limba română, discuția va avea loc în limba engleză)
Participanți: Nicolette Jelen-Bánffy, Elisabeth Jelen-Salnikoff, Judit Spitzer – regizor, moderator: Csilla Hegedüs
– clădirea Miklós
Evenimentul este organizat de Fundația Transylvania Trust și este co-finanțat de Comitetul Hungarikum și Ministerul Agriculturii al Ungariei.
0 Comentarii