Care este comuna din Ardeal desemnată destinație turistică în 2024. Anual merg acolo peste 100.000 de oameni


Membrii Clubului Presei de Turism – FIJET România au desemnat comuna Rimetea, din județul Alba, drept destinația anului 2024 în România.

Comuna Rimetea a este celebră pentru peisajele sale spectaculoase, cu muntele în zare și casele albe cu geamuri verzi, întreținute la fel ca acum 100 de ani.

Pentru că sunt foarte mulți turiști, în cele două sate ale comunei funcţionează zeci de pensiuni, unde se cazează cei care vizitează această zonă a Munţilor Trascău.

Comuna este situată în judeţul Alba, în Depresiunea Trascăului, un bazin intramontan străbătut de la nord spre sud de valea Rimetea, afluent al Arieşului.

eb77cb79ca315264473651713f35f27d.jpg

Satul se găseşte la poalele vestice ale unui impozant masiv calcaros cunoscut sub numele de Piatra Secuiului (1.128 m), creasta acestuia fiind limita cu judeţul Cluj. Partea nordică a Pietrei Secuiului (în stânga, cum se vede din sat), este cunoscută sub numele de Colţii Trascăului. La vest de sat apare o altă culme a Munţilor Trascău, dar mai puţin spectaculoasă decât Piatra Secuiului, numită Muntele Ardaşcheia.

Pe mine zona m-a cucerit. Este un loc în care timpul pare că încremenește, locul ideal unde turistul se poate conecta cu tradițiile și istoria. Rimetea a fost un bogat centru minier și meșteșugăresc, iar Muzeul Etnografic din sat reconstituie o bună parte din istorie. Prelucrarea fierului, pictura pe mobilă și ornamentele complexe și viu colorate ale portului popular local cu multe influențe străine sunt la loc de cinste în acest muzeu situat în clădirea Primăriei. Arhitectura caselor din Rimetea este unitară, excelent conservată de-a lungul anilor. Casele albe cu obloane verzi și flori la ferestre valorifică patrimoniul cultural local”, a susținut Liliana Boioglu, jurnalist economic și de turism.

Satul este străbătut de drumul judeţean DJ 107M situat în lungul văii Rimetea şi care leagă Aiud (la 25 km, cel mai apropiat oraş, în judeţul Alba) de Buru (comună pe valea Arieşului, în judeţul Cluj). Conform statisticilor oficiale comuna este vizitată de aproape 100.000 de turişti, cei mai mulți veniţi din străinătate, în special din Ungaria. Afluxul de turişti s-a dovedit benefic pentru comuna ridicată de mineri, care reuşeşte astfel să evite soarta altor localităţi miniere.

Rimetea, satul unde soarele răsare de două ori. Fenomenul mai poate fi văzut puțin timp - FOTO

În prezent, locuitorii din Rimetea trăiesc aproape exclusiv din turism. Comuna beneficiază de 25 de ani de un program de finanțare susținut de Sectorul 6 din Budapesta, care alocă bani pentru restaurarea locuințelor și menținerea acestora în standardul tradiției locale: culoare albă la exterior și geamuri verzi.

13be66cdad6153f398f01dee14bc478f.jpg

Comentarii Facebook