Zeci de copii și adulți, la spital, mușcați de căpușe! Care este județul din Transilvania cu cele mai multe cazuri înregistrate


Vremea s-a încălzit, așa că toată lumea se bucură din plin de razele soarelui, iar parcurile și pădurile sunt împânzite de cei care vor să se conecteze cu natura. Însă, pentru multe persoane, fericirea s-a stricat când, la plecare s-au „trezit” cu mușcături de căpușă. Zeci de adulți și copii au ajuns la spital din această cauză, cele mai multe cazuri din Transilvania fiind  înregistrate în județul Bistrița-Năsăud. 

La Spitalul Județeasn de Urgență Bistrița au ajuns zeci de adulți și copii mușcați de căpușe. „De la începutul lunii mai, la UPU SMURD Bistrița s-au prezentast 28 de adulți și 18 copii, mușcați de căpușe!”, a declarat purtătorul de cuvânt al SJUB, Florin Lazăr, notează bistrițeanul.ro.  Și la Centrul de Permanență din Subcetate s-au prezentat persoane cu mușcături de căpușă. Unii au ales să extragă căpușele acasă, fără a se prezenta la o unitate medicală.

Informații utile despre căpușe și mușcătura acestora 

  • Putem lua căpușe din parcuri, păduri și alte zone cu vegetație. Le putem lua și indirect, de la animalul de companie de pe care căpușele migrează pe pielea oamenilor;
  • În funcție de specie, culoarea căpușelor variază de la diferite nuanțe de maro, roșu închis și până la negru;
  • Dimensiunea căpușelor variază și ea mult, de la 0,5 milimetri la 15 milimetri, în funcție de specie și de stadiul de viață (larvă, nimfă sau adult). Ele cresc în dimensiune pe măsură ce se hrănesc cu sânge și capătă o formă rotundă;
  • Specia Ixodes ricinus, cea mai răspândită la noi – în toate regiunile țării – are culoarea roșu-brun. După ce s-a hrănit cu sânge, ajunge la o dimensiune de până la 11 mm, iar femela capătă culoarea gri deschis. Numele de ricinus vine de la asemănarea femelei cu un bob de ricin când este plină cu sânge;
  • Căpușele nu zboară și nu sar, dar pot fi purtate de vânt, astfel că pot ajunge și în balcoanele de la primele etaje ale blocurilor aflate în proximitatea unor parcuri sau păduri.

Care sunt zonele unde se prind cel mai des pe corp

Căpușele se atașează îndeosebi în zone cu piele fină și umedă: axilară, inghinală, în spatele genunchilor, în buric, în urechi sau în spatele lor, dar și pe scalp. Ele rămâne până la 10 zile pe corpul-gazdă, după care se desprind și cad.

NU există nicio soluție la care putem apela pentru ca o căpușa să se desprindă singură din piele. Nici fosforul din bețele de chibrit, nici vaselina, acetona, oja, alcoolul sau iodul puse pe căpușă nu o vor îndepărta de pe piele. Din contră, riscăm ca aceste soluții iritante să o „enerveze”, provocându-i hipersalivație sau regurgitare.

Cum se extrage o căpușă

Puteți extrage singuri căpușa, fie cu o pensetă cu vârf subțire (alta decât cea folosită la pensatul sprâncenelor), fie cu o pensetă specială pentru extragerea căpușelor, de tip cârlig. Iată cum se extrage căpușa:

Comentarii Facebook