Sambata 26 Octombrie

Tu știi de unde vine zicala „Paștele Cailor”? Este originară din Transilvania și are legătură cu o sărbătoare importantă ce va avea loc peste trei zile!


Cu toții am spus cel puțin o dată „la Paștele Cailor”, referindu-ne la un moment foarte îndepărtat în timp sau chiar la unul ce nu va avea loc niciodată, dar știți de fapt de unde vine această zicală? 

Paștele Cailor este o denumire alternativă pentru Înălțarea Domnului sau Ispas, aceasta fiind una dintre cele mai semnificative sărbători dedicate lui Iisus Hristos. Aceasta se desfășoară anual la 40 de zile după Înviere, având o dată variabilă.

În acest an, Înălțarea Domnului va fi celebrată pe data de 13 iunie, iar atunci vom sărbători și Paștele Cailor, sărbătoarea avându-și originea în Transilvania și este celebrată când Paștele Ortodox coincide cu cel Catolic. 

În trecut, dacă cele două Paște nu coincideau, țăranii ortodocși împrumutau cai de la cei catolici și invers. Când sărbătorile coincideau, caii erau lăsați să se odihnească, marcând astfel Paștele Cailor.

Semnificația sărbătorii Paștele Cailor 

Paștele Cailor este o sărbătoare importantă în creștinism, dedicată lui Iisus Hristos. Se celebrează la 40 de zile după Învierea Domnului și marchează momentul în care, conform tradiției creștine, Iisus Hristos s-a înălțat la cer.Această sărbătoare este o ocazie pentru organizarea de târguri și încheierea unor afaceri.

De asemenea, în această zi, caii nu sunt folosiți la căruță, iar în trecut, în anumite regiuni, se țineau slujbe religioase pentru sănătatea animalelor.

Comentarii Facebook