Satul din Ardeal, pe cale de dispariție. Doar 15 „suflete” mai locuiesc aici: „Cel mai tânăr locuitor are 53 de ani”


Satele transilvănene sunt pe cale de dispariţie. Este şi cazul localităţii Făget din judeţul Alba. 

Satul Făget se află la limita dintre județele Alba și Sibiu. O plimbare pe strada principală, care arată mai mult ca o uliță, neasfaltată, te poartă în trecut. Aici se simte cel mai acut depopularea zonelor rurale, scrie Antena 3 CNN.

În satul Făget s-a născut fostul preşedinte al Academiei Române, Ioan Bianu. Satul Făget este unul dintre cele şase sate aparținătoare comunei Valea Lungă, din păcate cel mai mic, cel mai izolat, cu cei mai puţini locuitori. Cel mai tânăr locuitor are 53 de ani", a declarat Dan Aldea, primarul comunei Valea Lungă.

O parte din case au dispărut cu totul. Gardul și numărul încă scris pe poartă sunt singurele dovezi că în acel loc a existat cândva o gospodărie. Oamenii care se încăpățânează să rămână aici nu au plecat pentru că se simt legați de locul unde s-au născut, au crescut și trăiesc de atâtea zeci de ani.

Făgetul este înconjurat de vii şi are o cramă importantă deţinută de cea mai mare firmă din domeniu din România. Venirea acestei firme în zonă nu a însemnat, însă, salvarea satului, dar ajută zilnic cu o pâine fiecare locuitor, potrivit sursei citate.

Foto: Adevărul

Comentarii Facebook