Sărbătoarea Sânzâienelor la Bistrița-Năsăud: Mai multe comune din județ sărbătoresc cu fast zilele Ielelor


Sărbătoarea Sânzâienelor se va întinde pe două zile în județul Bistrița-Năsăud, unde vineri și sâmbătă sunt programate mai multe evenimente și festivaluri, atât la Complexul Muzeal din municipiu, cât și în comunele Poiana-Ilvei, Maieru și Galații Bistriței. 

Sânzâienele la Poiana-Ilvei

În comuna Poiana Ilvei, Sânzienele vor fi sărbătorite în zilele de vineri şi sâmbătă cu multă adrenalină, în cadrul festivalului Enduro la care s-au înscris zeci de concurenţi din mai multe judeţe, pentru care a fost pregătit un traseu de aproximativ 26 de kilometri la poalele Munţilor Rodnei, dar şi o petrecere tradiţională, cu foc de tabără. 

Sânzâienele în comuna Maieru și în Galații Bistriței 

Potrivit informaţiilor transmise de Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud, Sânzienele vor fi sărbătorite vineri, în comuna Maieru, printr-o expoziţie dedicată portului popular din zonă şi un concert folcloric cu ansambluri şi interpreţi locali.

Sâmbătă, manifestările se mută în comuna Galaţii Bistriţei, în localitatea Herina, unde va avea loc „Festivalul Sânzienelor de pe Hagău”, care va reuni producători şi meşteşugari bistriţeni şi unde atmosfera va fi întreţinută de fanfarele din Ţigău şi Rodna şi de formaţii de cântece şi dansuri româneşti şi maghiare din judeţele Alba, Mureş şi Bistriţa-Năsăud.

Complexul Muzeal Bistrița și sărbătoarea Sânzâienelor 

Muzeul din Bistriţa va găzdui, sâmbătă seara, a doua ediţie a evenimentului „Cămeşa sunt EU. SânzIEne la MuzEU”, iar bistriţenii sunt invitaţi să scoată de la naftalină iile şi să participe la atelierele de împletit sânziene, de pregătit pâinea tradiţională sau de pictură.

Potrivit comunicatului de presă transmis de Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud, din program nu vor lipsi ritualul de aruncare a coroniţelor din sânziene, pe acoperişul caselor tradiţionale aflate în curtea muzeului, şi dansul ielelor - moment artistic creat cu sprijinul creatoarei de costume populare Virginia Linul, care va veni cu 30 de ii tradiţionale cu care va îmbrăca participantele.


Comentarii Facebook