O nouă încăpere descoperită la Castelul Corvinilor, legenda vie a Transilvaniei


Castelul Corvinilor din Hunedoara ne ascunde încă multe detalii privind istoria lui. Lucrările de restaurare derulate la Castelul Corvinilor din Hunedoara au scos la iveală noi elemente care arată că monumentul mai are multe mistere de rezolvat.

În inima Transilvaniei, unul dintre cele mai mari castele ale Europei, și probabil unul dintre cele mai frumoase castele din lume, veghează de pe un vârf stâncos. Accesul în castel nu se poate face decât prin traversarea unui pod îngust. Acesta este Castelul Corvinilor, o structură ce pare desprinsă din filele unui basm. 

Castelul Corvinilor din Hunedoara este cuprins într-un amplu proiect de restaurare derulat cu fonduri europene, în valoare de 5.000.000 de euro. În acest context, într-o aripă a castelului a fost descoperită o nouă încăpere, la subsol. Despre această încăpere nu se știa nimic până acum, spune Sorin Tincu, directorul Muzeului Castelul Corvinilor Hunedoara.

A apărut un subsol, cel mai probabil parte dintr-o construcție de mare amploare din secolul al XV-lea, subsol care, cel mai probabil, se leagă cu ceea ce se găsește actualmente sub pardoselile Sălii Cavalerilor. Iată deci că monumentul este departe de a fi cunoscut, ne ascunde încă multe detalii privind istoria lui. Toate aceste detalii care vor ieși la iveală în cursul lucrărilor de restaurare, sperăm să le putem reintegra în circuitul expozițional și vizitatorii castelului, la fel ca și noi, de altfel, să descopere noi și noi elemente interesante privind legenda Transilvaniei”, spune Sorin Tincu.

muzeul 3.jpeg

Specialiștii spun că subsolul face parte, cel mai probabil, din ansamblul de coridoare subterane care deserveau sistemul defensiv al Castelului Corvinilor. Noua încăpere are zidurile din piatră și bolțile din cărămidă. Un alt element interesant a fost descoperit spre Turnul Neboisa, spune directorul muzeului, Sorin Tincu.

Înspre Turnul Neboisa, în capătul Galeriei suspendate, în momentul de față a devenit vizibil ceea ce în trecut puteam observa în special din reprezentările de epocă. Este vorba de o poartă de mari dimensiuni și o întreagă construcție, ceea ce pare a fi un turn de poartă. Toate aceste elemente ne sugerează din nou faptul că cei care se preocupă de Evul Mediu și de monumentul din Hunedoara, implicit, mai au încă elemente importante de descoperit aici, la Hunedoara”, mai spune Sorin Tincu.

Lucrările de restaurare ale Castelului Corvinilor continuă, însă monumentul poate fi vizitat de turiști, deoarece operațiunile se desfășoară pe secțiuni.

Foto: Facebook/Muzeul Castelul Corvinilor

Comentarii Facebook