O ardeleancă va beneficia de tratament pentru cancer gratuit, după ce a dat statul în judecată! Femeia trebuia să plătească 5000 de euro lunar


O femeie din Alba va beneficia gratuit de un medicament pentru cancer extrem de scump, după ce a dat în judecată statul.

Femeii, care suferă de adenocarcinom gastric, i-a fost recomandat de către medici medicamentul NIVOLUMAB care costă 5000 de euro, dar care nu este  inclus pe lista medicamentelor compensate, informează alba24.ro.

Având în vedere costurile mult prea mari ale tratamentului, femeia a recurs la o opțiune disperată. A decis să dea în judecată  Ministerul Sănătății și Agenția care se ocupă de reglementarea medicamentelor.

Magistrații de la Curtea de Apel Alba Iulia i-au dat câștig de cauză femeii, care va beneficia acum de compensarea totală a tratamentului.

”Tratamentul afecţiunilor pentru care NIVOLUMAB este indicat, intre care și afecţiunea de care reclamanta suferă, doar cu chimioterapie are 20% rata de supravieţuire și asta doar pe perioada cât corpul răspunde la chimioterapie.

În schimb tratamentul asociat chimioterapie + Nivolumab creste rata de supravieţuire la 76/80%. A se vedea studiile în acest domeniu, publicate atât de EMA, cât și de alte publicaţii de specialitate, studii pe care le pot depune dacă va fi necesar.

Și nu numai, dar este și singurul tratament care poate fi administrat când chimioterapia nu mai poate fi aplicată și funcţionează la fel de bine, fără efecte secundare. Aşadar, la recomandarea medicilor, și dorinţa de viață a reclamantei, alături de eforturile financiare ieșite din comun ale întregii familii, s-a reuşit procurarea acestui medicament, însă cu sacrificii enorme.

Iar având în vedere aceste sacrificii, raportate la suma de bani necesară lunar pentru urmarea acestui tratament – 5.000 euro, ele din păcate nu mai pot fi continuate, astfel urmând a fi pusa în pericol viața reclamantei”, motivează magistrații din Alba Iulia. 


Comentarii Facebook