Ninge la munte în județul Cluj. S-a întors iarna cu Zăpada mieilor - VIDEO


Iarna s-a întors la munte, în județul Cluj. Un iubitor al muntelui a filmat pe masivul Vlădeasa cum mingea, joi, 28 aprilie.

După cum ninge pare a fi ninsoarea mieilor, ultima din an, care are fulgi mari și zglobii, ca mieii pe pășune. Conformtradiției, ninsoarea mieilor are loc în ultimele zile ale lunii martie sau la începutul lunii aprilie, astfel că acum s-a cam depășit intervalul. 

După Zilele Babei, care sunt primele 12 zile ale lunii martie, urmează zilele moşilor, care sunt mai blânde, după care, se spune în popor că urmează ninsoarea mieilor. E ultima ninsoare, care pune punct frigului şi iernii şi dă frâu liber venirii primăverii. Unii spun că ninsoarea mieilor e pe la sfârşitul lui martie, alţii spun că e pe la începutul lui aprilie.

Această ultimă suflare a iernii a primit numele de zăpada mieilor deoarece în această perioadă sunt aduşi pe lume mieii, simbolul primăverii.

În alte părţi i se mai spune astfel ultimei ninsori din iarnă, pentru că fulgii sunt mari şi pufoşi, ca nişte mieluşei care, atingând apoi pământul, readuc natura la viaţă.

Comentarii Facebook